Sectorul telecom a avut o evoluție foarte bună în primul trimestru al acestui an, datorată în special smartphone-urilor din segmentul de preț medium. Creşteri de două cifre au înregistrat şi accesoriile pentru acestea precum boxele portabile cu Bluetooth. În primul trimestru al acestui an, consolele de jocuri, boxele și boxele cu andocare au avut rate de creștere de două cifre. În cadrul acestor categorii, segmente precum soundbars și boxe Bluetooth cu andocare au înregistrat performanțe notabile, conform datelor companiei de cercetare GfK. Boxele cu Bluetooth s-au dezvoltat odată cu evoluţia telefoanelor inteligente, iar în prezent majoritatea producătorilor de electronice oferă o gamă variată de astfel de boxe cu preţuri care pot ajunge şi la 500 lei. Acest segment de piaţă este atât de promiţător încât a atras şi companii precum TP-Link, lider global în inovarea de soluții de rețea. Compania a anunţat disponibilitatea primei boxe audio portabile din portofoliul său, Groovi Ripple. Aceasta are o putere de 4W şi foloseşte tehnologia RealSound. Boxa are un acumulator Li-Ion cu o capacitate de 750mAh ce asigură o autonomie de până la patru ore şi se reîncărcă prin micro-USB în aproximativ două ore. Boxa se conectează la smartphone sau orice alt dispozitiv mobil prin tehnologia Bluetooth 4.0, redând conţinutul audio de la o distanţă de până la 20 de metri. Boxa poate fi achiziționată din magazinele de profil la prețul recomandat de 199 de lei.

O companie cu tradiţie în acest domeniu este Ultimate Ears. Compania a lansat recent modelul Ue Roll 2. Boxa are o rază de acoperire de 30 de metri, are 220 de grame şi este rezistentă la praf, apă și șocuri, având certificare IPX7. De asemenea, boxa vine echipată cu un mic colac gonflabil numit UE Floatie, astfel încât să poată pluti și difuza muzica preferată în timp ce oamenii se distrează lângă ea la o petrecere la piscină. Ue Roll 2 este așteptată să apară în magazinele de specialitate la un preț estimativ de 449 lei.

Avantajul acestor boxe este evident portabilitatea lor. Cele mai multe modele cântăresc sub 200 de grame şi oferă o calitate audio înaltă. Una dintre cele mai portabile boxe este JBL Clip +. Aceasta are o greutate de 150 de grame şi o baterie cu o autonomie de cinci ore. Vine cu conexiune Bluetooth şi cablu integrat de 3,5 mm. JBL Clip are un sistem de prindere integrat, care permite agăţarea ei. În plus, funcţia de microfon hands-free permite utilizatorului să răspundă la telefon şi să vorbească cu prietenii, atunci când are mâinile ocupate. Preţul boxei este de 200 de lei.

La achiziţionarea unei astfel de boxe, utilizatorii trebuie să urmărească caracteristici precum autonomia, raza de acoperire, rezistenţa la apă, praf, dar şi funcţii precum microfon încorporat, card de memorie sau radio. Autonomia este foarte importantă şi de aceea sunt foarte puţine modele pe piaţă care să ofere o redare de sub 10 ore. Din ce în ce mai multe boxe includ şi un microfon. Acesta permite purtarea de convorbiri prin intermediul boxei, fiind ideală în situaţii de conferinţă. Modelele mai noi au început să fie echipate şi cu radio, pentru cei care s-au plictisit de muzica din telefon.