Premierul britanic Boris Johnson este cu siguranță personajul politic european al începutului de an. După ce a scos, în sfârșit, Marea Britanie din Uniunea Europeană, la trei ani și jumătate după ce poporul se exprimase în acest sens, Johnson trebuie să îi treacă pe englezi și prin criza numită COVID-19.

Numai că în data de 27 martie el însuși a fost depistat pozitiv, iar la începutul lunii aprilie a fost internat, petrecând patru zile la terapie intensivă. Au fost momente în care viața lui a atârnat de un fir de păr, așa cum el însuși recunoaște, și când liderii mondiali au trimis mesaje de încurajare atât lui, dar și poporului. Acum Boris Johnson a rememorat acele momente într-un interviu pentru presa britanică.

El a povestit, într-un interviu pentru The Sun, că medicii care l-au avut în îngrijire pregătiseră anunţul decesului său după internarea lui în secţia de terapie intensivă.

„A fost într-adevăr un moment foarte greu, nu voi nega acest lucru”, a spus el publicaţiei britanice, oferind pentru prima dată detalii despre boala sa. „Aveau o strategie să facă asta potrivit unui scenariu de tipul +moartea lui Stalin+”, a adăugat Boris Johnson.

„Nu mă aflam într-o situaţie deosebit de strălucită şi ştiu că erau în vigoare planuri de urgenţă. Medicii erau pregătiţi în toate felurile pentru ce trebuiau să facă dacă lucrurile luau o întorsătură proastă”, a mai afirmat el.

Trei zile cu aparat de oxigen

Liderul Partidului Conservator a petrecut trei zile sub asistenţă de oxigen, subliniind la ieşirea din spital, la 12 aprilie, că lupta sa împotriva coronaviruslui „ar fi putut merge în cele două sensuri”. El a precizat jurnalului că nu s-a gândit în niciun moment că va muri, dezvăluind enervarea sa că situaţia nu i se îmbunătăţea.

A devenit conştient de gravitatea situaţiei atunci când medicii au intenţionat să îl intubeze pentru a-l plasa sub ventilator medical.

Luni, Boris Johnson şi-a reluat munca, iar după două zile logodnica sa a dat naştere unui băieţel, numit Wilfred Lawrie Nicholas, ultimul nume fiind ales în onoarea celor doi medici de la terapie intensivă despre care premierul britanic afirmă că i-au salvat viaţa în timp ce se lupta cu complicaţiile provocate de noul coronavirus, Nick Price şi Nick Hart.

Descriind cu emoţie vindecarea sa ca un „lucru extraordinar”, premierul britanic a subliniat că, iniţial, a fost în faza de „negare” în legătură cu gravitatea situaţiei sale.

„Privind retrospectiv, medici au avut dreptate să mă forţeze” să merg la spital, a admis el, afirmând că experienţa sa îl face şi mai hotărât să combată această maladie.

Autorităţile de la Londra au anunţat sâmbătă 621 de decese suplimentare în 24 de ore, ridicând total la 28.131 de morţi, pe locul doi în Europa după Italia.