Bonusurile încasate la RBS constituie un subiect deosebit de sensibil pentru britanici, după ce statul a folosit 45 miliarde de lire din banii contribuabililor, preluând 83% din acţiunile băncii pentru a o salva de la faliment. Stephen Hester, actualul director executiv, nu se afla atunci în fruntea instituţiei.

RBS a realizat un profit net de 1,2 miliarde de lire sterline în trimestrul III din 2011, însă a suprimat mii de locuri de muncă şi valoarea acţiunilor sale s-a prăbuşit.

Daily Mail, cel mai citit cotidian britanic, a deschis ediția de astăzi titrând ”Recompensă pentru eşec”, părere împărtățită şi de Partidul Laburist, de opoziţie, acesta subliniind că ”oricine crede că este acceptabil să acorzi un bonus de aproape un milion de lire, pe lângă un salariu de bază de 1,2 milioane, în aceste vremuri dificile este disperat de deconectat de milioanele de oameni care luptă să îşi câştige traiul zilnic”.

Anul trecut, Hester a primit un bonus de circa două milioane de lire, după ce compania raportase pentru 2010 pierderi de 1,1 miliarde, un rezultat mai bun totuşi după pierderile catastrofale suferite în anii anteriori.
Chiar dacă bonusul pe care îl va încasa în acest an şeful RBS este înjumătăţit faţă de anul trecut, el depăşeşte totuşi de 36 de ori salariul mediu anual din Marea Britanie.