Decizia politică de a o înlocui din funcţie i-a adus Danielei Lulache, fosta şefă a Fondului Proprietatea circa 330.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere depuse pe 23 decembrie, la încheierea mandatului.

 

Veniturile lui Lulache s-au ridicat în 2009, la 1,86 milioane de lei – fiind compuse din salariu, bonus de performanţă şi indemnizaţie pentru înlocuirea din funcţie, potrivit declaraţiei de avere.

 

Suma este cu aproape 1,4 milioane de lei (327.000 de euro) mai mare decât cea încasată în 2008. După declaraţia de avere din 2008, salariul lunar al preşedintelui Fondului Proprietatea se ridică la 10.000 de euro, mult mai mare decât cel al unui secretar de stat.

 

La sfârşitul anului trecut, Daniela Lulache a fost demisă din funcţie, în locul său fiind numit Ionuţ Popescu, consilier al premierului Boc.

 

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 ca soluţie de despăgubire a foştilor proprietari de case naţionalizate. În condiţiile în care clasa politică a optat pentru despăgubiri în echivalent acolo unde cele în natură erau dificil de realizat, foştii proprietari urmau să primească contravaloarea imobilelor în acţiuni la Fondul Proprietatea. Acţiunile nu au fost listate la bursă nici până acum, motiv pentru care România pierde pe bandă rulantă procese pe tema proprietăţii la Strassburg, din cauză că n-a stabilit un mecanism de despăgubire a proprietarilor.

 

Activul Fondului Proprietatea, format din acţiuni la companii în care statul deţine pachete majoritare sau minoritare, este evaluat la 3,25 miliarde de euro.

 

Cele mai valoroase participaţii sunt cele la Petrom şi la companiile din domeniul energetic- care au statut incert în condiţiile iniţiativei guvernului de a crea cele două companii energetice.

 

Principala atribuţie a managementului Fondului a fost să administreze activele respective – mai precis să încaseze dividendele şi să plaseze disponibilităţile.