Un proiect de lege care crește vârsta de pensionare a medicilor până la 67 de ani, indiferent de sex și până la 75 de ani, pentru cei care lucrează în unitățile sanitare cu deficit de personal, stârnește revolta medicilor. Documentul a fost postat pe siteul Ministerului Sănătății, la rubrica Transparență Decizională, pe 4 noiembrie, în ultima zi de mandat a ministrului demis, Sorina Pintea.

“Noi, dimpotrivă, ne dorim ca cei care au făcut gărzi să poată să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme. Noi am fost șocați de acest proiect care a apărut luni pe site-ul ministerului.”, spune dr. Livia David, citată de Radio France International.

Potrivit medicului, acest proiect a mai fost publicat pe siteul ministerului în urmă cu doi ani, însă a fost retras la protestele sindicatelor și societății civile, pentru că are principii de neconstituționalitate grave. “Documentul vine în contradicție flagrantă cu nevoile sistemului sanitar actual, în condițiile în care obligi medicii să rămână în câmpul muncii până la vârsta de 67 de ani, indiferent de activitatea și specialitatea pe care o au creezi deja niște discrepanțe enorme între cei care doresc să facă asta și cei care nu doresc, pentru că, efectiv nu mai pot face asta. Noi vorbim aici de specialități care au efectuat gărzi, cele care sunt în linia întâi, ne prelungește perioada de cotizare, gândiți-vă, eu voi avea la momentul acela 43 de ani de cotizare numai din contractul de bază. Dacă mai adăugăm încă 7 sau 9 ani din contractul de gărzi, deja facem 50 de ani de cotizare în sistemul public de pensii. Este absolut anormal să fim discriminați față de alte meserii. Noi, dimpotrivă, ne dorim ca cei care au făcut gărzi să poată să se pensioneze cu câțiva ani mai devreme. Noi am fost șocați de acest proiect care a apărut luni pe site-ul ministerului.”, a spus la RFI, medicul Livia David care a adăugat că „acest proiect trebuie discutat cu foarte mare seriozitate și nu pentru niște grupuri de interese”.