Reputaţia Laurei Codruţa Kovesi în afara ţării pentru lupta anticorupţie o aduce pe fosta şefă a Direcției Naționale Anticorupție în discuţiile din campania electorală din Ucraina de dinainte de turul 2 dintre comediantul Vladimir Zelensky şi preşedintele în funcţie Petro Poroşenko.

Mai precis, site-ul ucrainean liga.net o menţionează pe Laura Codruţa Kovesi pe lista persoanelor dorite la Kiev de Vladimir Zelensky, în cazul în care acesta va câștiga alegerile prezidențiale din Ucraina.

Acesta ar dori-o pe Kovesi pentru şefia Procuraturii Generale de la Kiev, susţin sursele citate de liga.net.

Volodimir Zelenski, actorul de comedie deja ales preşedinte într-o ficţiune televizată, pare acum foarte aproape să devină şef al statului şi în viaţa reală, deşi nu ezită să se descrie el însuşi drept ”clovn” şi nu are deloc experienţă politică.

Anunţată chiar în plin revelion, pe 31 decembrie, candidatura sa părea o glumă. Însă trei luni mai târziu, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, chiar şi publicate pe 1 aprilie, sunt foarte serioase.

Succesul său a surprins numeroşi ucraineni şi a întrecut toate aşteptările, Zelenski zdrobindu-şi adversarii cu procentul său de peste 30% din voturi, aproape dublu faţă de cel al preşedintelui în exerciţiu, Petro Poroşenko, cu care se va confrunta pe 21 aprilie în turul doi.