Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat joi la reuniunea informală la nivel ministerial privind Curtea Penală Internaţională. Evenimentul a fost găzduit de ministrul Afacerilor Externe al Lichtenstein, Dominique Hasler, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cu această ocazie, Bogdan Aurescu a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre poziția României. El susține că Rusia efectuează chiar în aceste momente ”un război nejustificate și ilegal” împotriva Ucrainei, care încalcă evident Cartea ONU.

Deși țările trebuie să amenință pacea și securitatea internațională, Rusia nu a respectat această prevedere, spune Aurescu.

„În vecinătatea imediată a ţării mele suntem martori la încălcări ale dreptului internaţional, la acte de agresiune şi atrocităţi larg răspândite. Vedem un război de agresiune nejustificat şi ilegal, dus de Rusia împotriva Ucrainei, un caz evident de încălcare a Cartei ONU de către o ţară a cărei responsabilitate fundamentală este să menţină pacea şi securitatea internaţionale, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU”, a spus ministrul Aurescu, în intervenţia sa, arată MAE într-un comunicat.

România are încredere în imparțialitatea Curţii Penale Internaţionale

Ministrul de Externe susține că toată această situația declanșată de Rusia a făcut ca întreaga comunitate internațională să ofere o reacție urgentă și să fie mai atentă la justiția internațională, astfel încât părțile responsabile să poată să fie trase la răspundere.

Bogdan Aurescu a făcut referire o „alocare de resurse fără precedent, inclusiv în domeniul juridic”, iar printre altele, a vorbit și despre încrederea pe care România o are în Curtea Penală Internațională.

Ministrul de Externe susține că aceasta trebuie promovată ca „pilon esenţial al sistemului penal internaţional care este esenţial pentru pace, stabilitate şi securitate”, iar România are încredere în independența și imparțialitatea acesteia.

„Profit de această ocazie pentru a reafirma încrederea deplină a României în independenţa şi imparţialitatea CPI în procesul de a face dreptate în toate cazurile care îi sunt prezentate”, a spus Bogdan Aurescu.

România va acorda în continuare sprijin victimelor

În același timp, în intervenția sa de la New York, ministrul de externe a amintit și că România s-a numărat printre cele 40 de state care s-au adresat Curţii, în martie, referitor la situaţia din Ucraina.

Totodată, spune ministrul, România va continua să acorde și sprijin victimelor atrocităților în masă și se va implica activ. „Vom continua să susţinem rolul său vital de a lupta împotriva impunităţii şi de a acorda sprijin şi despăgubiri pentru victimele atrocităţilor în masă”, a punctat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a mai adăugat și că „statele trebuie să îşi onoreze angajamentele financiare către Curte, contribuind la bugetul acesteia complet şi la timp”, având în vedere activitate intensă care va urma de anul viitor.

„Acest aspect este important în mod special în acest moment, când Curtea se pregăteşte pentru activitate intensă în 2023″, a mai adăugat Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului transmis de MAE.