Cei doi miniştri au evaluat stadiul pregătirilor pentru organizarea anul viitor a unei noi sesiuni comune între cele două Guverne, respectiv stadiul înfiinţării grupului de lucru la nivel de experţi convenit, care să lucreze inclusiv în pregătirea pe fond a şedinţei în domenii predilecte de interes reciproc, precum agricultura, managementul apelor, IT, securitate cibernetică şi inteligenţă artificială, pentru identificarea de proiecte concrete de cooperare, se arată într-un comunicat emis de MAE.

Discuţia a prilejuit un nou schimb de opinii cu privire la subiectele de interes comun din regiune, cu accent pe stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu.

În acest context, Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea părţii române pentru anunţul privind normalizarea relaţiilor dintre Regatul Bahrain şi Statul Israel, precum şi rolul relevant al Statelor Unite ale Americii în acest proces. De asemenea, el şi-a exprimat încrederea că normalizarea relaţiilor dintre Regatul Bahrain şi Statul Israel, alături de anunţul similar din luna august privind normalizarea relaţiilor dintre Statul Israel şi Emiratele Arabe Unite, va putea contribui la stabilitatea şi securitatea Orientului Mijlociu.

Dezvoltarea României, în prim plan

Totodată, MAE a precizat că ministrul Aurescu a reiterat susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian. „După cum este cunoscut, România susţine această reglementare a diferendului menţionat în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să convieţuiască unul lângă altul, în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi”, a indicat sursa citată.

Conform MAE, ministrul de Externe a arătat că România va continua să susţină, în mod concret, aşa cum a menţionat în discuţiile avute în cadrul vizitei din 2-3 septembrie atât la Ierusalim şi Tel Aviv, cât şi la Ramallah, angajarea celor două părţi într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe, în vederea identificării unei soluţii durabile.

Ministrul israelian de Externe Gabi Ashkenazi şi-a reconfirmat aprecierea pentru poziţia şi contribuţia României pe acest dosar, a arătat MAE.