Într-o postare pe pagina personală de Facebook, cunoscutul medic oftalmolog Monica Pop avertizează cu privire la conjunctivită. Potrivit acesteia, deși boala nu este una gravă, ea trebuie să fie tratată cu mare atenție.

Totodată, medicul subliniază faptul că nimeni nu poate scăpa de conjunctivită și pe parcursul vieții o are măcar o dată. Pe de altă parte, pacienții trebuie să țină cont de faptul că fiecare afecțiune trebuie tratată în funcție de tipul ei.

Monica Pop susține că medicii de familie nu știu să trateze conjunctivita și nici afecțiunile oculare, iar pacienții trebuie să meargă la oftalmolog pentru un tratament corect.

„Am constatat de ani de zile că oamenii nu ştiu prea multe legat de acest tip de afecţiuni oculare, deşi aproape nimeni nu scapă fără să fi făcut măcar o dată conjunctivită. Din păcate, în această afecţiune, automedicaţia este foarte frecventă, ceea ce de multe ori duce la agravarea bolii şi chiar la apariţia complicaţiilor.

Cine poate trata corect boala?

Trebuie să ştiţi din start că, deşi sunt afecţiuni foarte frecvente, conjunctivitele trebuie tratate serios în funcţie de tipul lor şi că din păcate medicii de familie nu ştiu să trateze nici conjunctivite şi nici alte afecţiuni oculare.

Nu doresc în niciun fel să jignesc colegii medici de familie, dar singurul gest pe care ei ar trebui să îl facă în faţa oricărui pacient cu afecţiuni oftalmologice, indiferent dacă este vorba de copii (nou-născuţi, prematuri, sugari, preşcolari, elevi etc) sau adulţi (tineri sau vârstnici) este să îl trimită la medicul oftalmolog”, spune medicul.

În ceea ce privește tipurile de conjunctivită, potrivit medicului este vorba despre patru tipuri: alergice, virale, microbiene și fungice.

„Vă sfătuiesc deci ca pentru probleme oftalmologice să vă adresaţi numai medicului oftalmolog din policlinica (CDM) teritorială sau dintr-un cabinet de oftalmologie (nu optica). Conjunctivitele nu reprezintă o urgenţă oftalmologică, deci nu mergeţi la spitale la camerele de gardă (Urgenţe) pentru aşa ceva.

Numai conjunctivita gonococică – blenoragie cu atingere sau contaminare oculară – care este deosebit de gravă şi poate duce la orbire, dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp, reprezintă o urgenţă”, recomandă medicul.

Referitor la simptomele conjunctivitei, medicul Monica Pop a enumerat patru dintre acestea. Este vorba despre senzația de corp străin în ochi, înroșirea ochiului,  secreția, dar și mâncărimea.

Simptomele conjunctivitei

Astfel, cei care se confruntă cu astfel de simptome trebuie să meargă direct la medicul oftalmolog, până când acestea nu devin mai profunde.

„1. Subiective (ce acuză pacientul)

Înroşirea suprafeţei conjunctivale (de diferite intensităţi, de la uşoară până la accentuată)

2. Jena, senzaţie de corp străin sau de nisip în ochi. Aceste două simptome nu lipsesc din tabloul simptomelor în toate conjunctivitele.

De subliniat că jena este diferită de durere în oftalmologie. Există între cele două o mare deosebire. Jena este uşoară, deranjează discret, pe când durerea este intensă, greu de suportat.

Atenţie: Vă rog să faceţi diferenţa între cele două când descrieţi problema. Pacienţii mai sensibili, mai exageraţi, descriu jena ca pe o durere, putând astfel determina greşirea diagnosticului şi implicit a tratamentului, de multe ori cu implicaţii grave: până la pierderea vederii!

3. Secreţie conjunctivală modificată (mucoasă, muco-purulentă sau chiar purulentă) – nu este obligatorie; în cele alergice, nu apare decât foarte rar.

4. Prurit (mâncărime) – în conjunctivitele alergice sau mixte (mai rar); uneori poate fi foarte intens”, adaugă medicul.

În același timp, Monica Pop a prezentat și lucrurile pe care pacienții nu trebuie să le facă în cazul în care se confruntă cu conjunctivită. Este interzis spălatul cu ceai pe ochi, compresele sau pansamentele, dar și unguentele oftalmologice luate fără prescripție.

De asemenea, este interzisă și folosirea picăturilor cu antibiotice, dar și a celor care albesc ochii, acestea din urmă ascunzând adevărata afecțiune doar pentru câteva ore.

Ce nu au voie să facă pacienții?

„- Interzis orice tip de ceaiuri: este strict interzisă spălarea ochiului cu ceaiuri de orice tip. S-a observat, de exemplu, că muşeţelul este foarte nociv pe suprafaţa oculară, ducând la multiplicarea numărului de microbi şi la creşterea virulenţei (agresivităţii) lor. Deşi înainte, când nu existau medicamente, se considera util, muşeţelul se dovedeşte a fi un duşman de temut pentru ochi.

– Interzis orice tip de comprese sau pansamente: Compresele uscate sau îmbibate în orice tip de substanţe întreţin boala prin păstrarea unei atmosfere calde şi umede, propice multiplicării microbiene şi creşterii agresiunii sale asupra ochiului.

– Interzis orice tip de unguent oftalmic – este contraindicat în conjunctivite, deoarece acesta obstruează (astupă) căile de drenaj (scurgere) a lacrimilor. Drenajul este foarte important pentru vindecarea unei conjunctivite.

– Interzis orice tip de substanţă care nu este destinată tratamentului ocular: miere, propolis, alcool, lapte sau orice altceva în afara tratamentului indicat de medicul specialist.

Orice iniţiativă personală în tratamentul conjunctivitelor de orice tip poate determina grave complicaţii.

– Interzisă folosirea picăturilor cu antibiotice în conjunctivitele nemicrobiene (alergice, virale, fungice).

– Interzisă folosirea picăturilor care albesc conjunctiva (ochiul). Acestea nu rezolvă inflamaţia, dimpotrivă, albesc ochiul pentru 2-3 ore, apoi roşeaţa apare din nou. Cu timpul se poate dezvolta sindromul de ochi uscat”, a mai spus prof. univ. dr. Monica Pop, fostul manager al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Capitală.