Datele publicate de INSP arată că România se află printre țările europene cu cele mai mari rate de prevalență a hepatitelor virale. Mai exact, este vorba despre hepatita B și C, care potrivit sursei citate provoacă peste 1,34 milioane de decese pe an, mai mult decât HIV/SIDA.

Totodată, statistica realizată de INSP arată că 9 din 10 persoane care suferă de infecția cu virusul hepatitic nu știu că o au. În același timp, la fiecare 30 de secunde o persoană își pierde viața din cauza hepatitei.

Trebuie subliniat faptul că la nivel mondial hepatitele virale B și C ucid milioane de oameni. Mai exact, 325 de milioane de oameni au această boală, iar 1,4 milioane mor din cauza ei în fiecare an.

Hepatita, a doua boală ucigașă majoră

După tuberculoză, hepatita este a doua boală infecţioasă ucigaşă majoră. De 9 ori mai mulţi oameni sunt infectaţi cu hepatită decât cu HIV, mai precizează INSP. Totuși, boala poate fi prevenită și este tratabilă, iar în cazul hepatitei C, curabilă.

Amintim faptul că pe data de 28 iulie a fost Ziua Mondială a Luptei Împotriva Hepatitei. Cu această ocazie, șase clădiri emblematice din țară au fost iluminate arhitectural, în mod simbolic, pentru a atrage atenția că oamenii ar trebui să se testeze și să se trateze, dacă sunt infectați.

Prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe, președinte Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) a transmis un mesaj de încurajare în acest sens. Acesta subliniază faptul că hepatita nu este o stigmă și nu este o sentință.

„În 2021 hepatita virală este o boală vidnecabilă sau controlabilă pe termen lung prin terapii antivirale, inovatoare, disponibile si compensate în România. Pentru a ști dacă suntem infectați este nevoie de testare. Testați-vă, tramentul vă poate salva viața”, spune prof. Univ. Dr. Liana Gheorghe, președinte Romanian Association for Liver Diseases (RoALD).

La rândul lor, Spitalul Universitar de Urgență București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași, Universitatea Ovidius din Constanța, Consiliului Județean Constanța și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova au fost și ele  iluminate în albastru și s-a proiectat pe ele mesajul: “Hepatita nu poate să aștepte. Testează-te. Tratamentul îți poate salva viața!”.

INSP mai menționează că în total, un număr de 9.400.000 persoane primesc tratament pentru infecţie cronică cu virusul hepatitei C. În același timp, 10 la sută dintre cei cu infecţie cronică cu virusul hepatitei B sunt diagnosticaţi, pe când alți 22 la sută dintre aceştia primesc tratament.