Curtea de Conturi a dezvăluit care este motivul pentru care o anumită boală a făcut prăpăd la noi în țară. Este vorba de pesta porcină iar motivul răspândirii acesteia este pentru că echipamentele folosite de Direcţiile Sanitar Veterinare sunt învechite.

Pesta porcină s-a răspândit de la porcii mistreţi pentru că echipamentele folosite de Direcţiile Sanitar Veterinare sunt învechite. În plus, acţiunile de prevenţie realizate de autorităţi şi de fondurile private de vânătoare au fost insuficient organizate şi coordonate, arată Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi a României a finalizat un audit al performanţei privind activităţi din domeniul siguranţei alimentare şi semnalează lipsa strategiilor naţionale în domeniul siguranţei alimentare, al calităţii alimentelor şi în cel fitosanitar, cea ce afectează coerenţa politicilor şi a măsurilor în domeniu.

Echipamentele Direcţiilor Sanitare-Veterinare sunt depreciate tehnic

Resursele şi echipamentele tehnice ale Direcţiilor Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor auditate, ale Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, ale Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi ale ANF sunt în mare parte depreciate tehnic şi moral, având un grad de uzură între 69% – 100%. Acest lucru generează costuri mari de întreţinere şi riscuri majore de neîndeplinire a obiectivelor specifice.

În ceea ce priveşte pesta porcină africană (PPA), acţiunile de prevenţie realizate de entităţile publice desemnate şi de fondurile private de vânătoare au fost, în unele cazuri, insuficient de bine organizate şi coordonate.

Boala a generat costuri însemnate pentru bugetul de stat

Curtea de Conturi a admis că măsurile ineficiente privind testarea şi supravegherea pasivă a efectivelor de porci mistreţi au favorizat răspândirea virusului în țara noastră. Curtea de Conturi a arătat că pe lângă pierderile aduse de decesul sau sacrificarea preventivă a animalelor, această boală a generat costuri însemnate pentru bugetul de stat.

”Măsurile ineficiente privind testarea şi supravegherea pasivă a efectivelor de porci mistreţi au favorizat răspândirea virusului pe întreg teritoriul ţării şi creşterea presiunii virale asupra exploataţiilor comerciale profesionale de porcine. Pe lângă pierderile aduse de decesul sau sacrificarea preventivă a animalelor, această boală a generat costuri însemnate pentru bugetul de stat, prin plata despăgubirilor către deţinătorii de animale moarte sau sacrificate preventiv”, notează instituţia.

Astfel, în perioada iunie 2018 – decembrie 2020, s-a achitat în acest scop suma totală de 589 de milioane de lei, reprezentând echivalentul a 122 de milioane de euro.

La începutul acestui an, vicepreşedintele ANSVSA a arătat că pesta porcină africană, în comparaţie cu COVID, nu are vaccin. „Nu există în lume vaccin pentru pesta porcină africană, doar prin măsuri de limitare a mişcării necontrolate putem face acest lucru”, a Mihai Ponea.