Oficialii britanici din domeniul sănătății spun că părinții ar trebui să conștientizeze pericolul infecţiei invazive cu streptococul A, după ce nouă copiii au murit din cauza acesteia.

De asemenea, părinții din Marea Britanie sunt îndemnați să nu pună singuri diagnostice copiilor și să meargă la medic, în condițiile în care farmaciile au avertizat asupra deficitului de penicilină, informează The National.

Streptococul A poate provoca infecţii fatale, în special când ajunge în sânge

Streptococul A poate provoca infecţii fatale, în special când ajunge în sânge, cu boli precum angina streptococică, impetigo (infecţie a pielii) şi scarlatina. Unii farmaciști și-au manifestat îngrijorarea cu privire la planurile guvernului de a administra antibiotice copiilor din școli pentru a opri infecția cu streptococul A. Farmacistul Zeshan Rehmani a spus că planurile guvernului nu au nicio legătură cu realitatea. „Nu există medicamente. Acum nu mai avem deloc penicilină în stocuri”, a declarat el.

Nu există nicio dovadă că circulă o nouă tulpină

Autorităţile sanitare investighează, de asemenea, indicii conform cărora infecţii respiratorii grave sunt cauzate de această bacterie. Cu toate acestea, „nu există nicio dovadă că circulă o nouă tulpină”, afirmă autoritățile, sugerând că probabila cauză a creşterii numărului de infecţii este creşterea circulaţiei bacteriilor şi a contactului cu ele. „Au fost pregătite îndrumări pentru creșe și școli, în special pentru menținerea unei bune igiene și gestionarea focarelor. Toată lumea ar trebui să se autoizoleze, până când trermină cura de 24 de ore cu antibiotice”, au precizat autoritățile.

În timp ce majoritatea oamenilor nu se îmbolnăvește foarte grav, streptococul A, extrem de contagios, poate provoca boli grave și duce la unele complicații.

Ce este streptococul A și cum se răspândește

Streptococul A ș găsește în gât sau pe piele. Mulți oameni îl poartă fără să știe, dar îl pot răspândi altora, care se pot îmbolnăvi mai ușor. Oamenii se pot infecta prin contact direct sau prin tuse și strănut. Uneori, focarele pot apărea în școli și cămine de bătrâni.

Poate provoca afecțiuni mai grave, cum ar fi scarlatina sau iGAS

Cel mai adesea, simptomele sunt ușoare – o durere în gât sau o infecție a pielii, care poate fi tratată cu antibiotice. Streptococul A poate provoca și afecțiuni mai grave, cum ar fi scarlatina, care afectează mai ales copiii mici, fiind necesar tratamentul cu antibiotice.

Scarlatina a înregistrat o creştere bruscă, cu 851 de cazuri raportate în săptămâna 14-20 noiembrie, faţă de o medie de 186 în aceeaşi perioadă a anilor precedenţi. Streptococul A „cauzează de obicei o uşoară durere în gât sau o infecţie care poate fi uşor tratată cu antibiotice”, a declarat dr. Colin Brown, directorul adjunct al agenţiei pentru siguranţă sanitară din Anglia.

Destul de rar, streptococul A poate provoca o infecție invazivă cu streptococ de grup A sau iGAS, care poate fi mortală. Boala invazivă apare atunci când bacteriile trec de apărarea imunitară a corpului.