O nouă boala lovește în România și în special pe femei. Este vorba de fibromul uterin. Profesorul Gheorghe Peltecu a dat detalii, la Antena 3, despre cum se manifestă dar şi când ajungem să vorbim despre o îndepărtare a tumorii benigne.

Fibromul uterin este o tumoră benignă frecvent întâlnită în viaţa unei femei de la o vârstă relativ tânără şi până la intrarea la menopauză. La menopauză, creșterea fibroamelor încetează, cel mai probabil legat de contextul hormonal în care se găsește femeia în acea perioadă.

„Nu se știe precis care este cauza fibromului uterin. Sunt multiple teorii, iar una dintre ele, care este mai nouă şi care are o bază ştiinţifică mult mai solidă, se referă la faptul că fibromul se dezvoltă dintr-o celulă ce poate să genereze un tip de celule care se multiplică ulterior, generând fibromul. Odată ce fibromul a apărut, el este stimulat în creșterea sa de hormonii sexuali, de estrogen în general, dar și de progesteron”, explică Prof. Peltecu.

Ce stări favorizează dezvoltarea afecțiunii

El a arătat că există fibroame uterine care se întâlnesc congenital. În plus, stilul de viaţă nu influenţează apariția fibromului și nici dezvoltarea sa.

„Sunt anumite stări care favorizează dezvoltarea afecțiunii, cum ar fi sarcina. Dar sarcina se caracterizează printr-un nivel crescut de hormoni care explică pe de altă parte și faptul că fibroamele apar în perioada vieții sexuale a femeii și că nu apar sau cresc după menopauză”, a arătat celebrul medic.

Cum îți dai seama că ai fibrom uterin

„Cele mai multe fibroame se pot depista cu ocazia controalelor periodice pe care le face femeia. Este important ca fiecare femeie să facă o dată pe an un control ginecologic. Atât consultul cât şi ecografia permit o diagnosticare corectă a fibromului uterin. Când apar simptome importante, fibroamele sunt de dimensiuni mari şi de obicei au nevoie de intervenţie chirurgicală”, mai atrage atenţia dr. Peltecu.

În funcţie de poziția lor în cavitatea uterină unde se dezvoltă sarcina, fibromul poate să influențeze fertilitatea, sarcina sau poate să nu aibă nicio influență.”Fibroamele nu necesită tratament. Ele au nevoie de tratament atunci când aduc complicaţii.

Cea mai frecventă complicaţie este sângerarea. Aceste fibroame care produc sângerarea sunt cele care se găsesc în cavitatea uterină. Când fibroamele produc sângerare importantă şi aceasta duce la anemie, atunci ele trebuie tratate chirurgical. Dacă sunt fibroame de dimensiuni mari, se poate ajunge uneori şi la extirparea uterului.  Nu se tratează decât cele care chiar aduc complicații și care afectează fertilitatea. Alte fibroame de dimensiuni mici nu se îndepărtează.

„Nu putem vorbi de prevenție, dar putem vorbi de depistare precoce și putem vorbi de tratament judicios al fibroamelor care au nevoie de tratament. Tratament medicamentos nu există”, a conchis Peltecu.

Sursa foto: Dreamstime