Boala care omoară pe capete! Nici măcar nu o observăm. Atenție maximă la aceste simptome

Boala care omoară pe capete! Nici măcar nu o observăm. Atenție maximă la aceste simptome și interveniți de urgență pentru a o trata. Asta pentru că vorbim deo maladie care a ajuns a treia cauză de deces. România se confruntă și ea cu pericolul imens reprezentat de această nouă imfecție.

Trebuie subliniat încă de la început că este o boală subdiagnosticată la noi în țară. Ea îi vizează, în mod special, pe cei care fumează, asta pentru că aceste persoane ignoră primele semne ale maladiei.  Este vorba de BPOC, care înseamnă obstrucţia căilor respiratorii. Mai exact, orice efort făcut de cel lovit de boală, îl lasă fără respiraţie. Pericolul este imens, mai ales că este mortală. Ea reprezintă a treia cauză de deces la nivel global.

Principala cauză a acestei boli este fumatul, iar cea de-a doua este poluarea. În România, BPOC-ul este o boală subdiagnosticată pentru că pacienții nu iau în calcul primele simptome și nu merg la spital.

Boala care omoară pe capete! Atenție maximă la aceste simptome

Detalii importante despre boala mortală au fost oferite de Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta. Potrivit acesteia, vorbim de o maladie subdiagnosticată. Asta pentru că unui fumător i se pare normal să tușească, unui fumător i se pare normal să obosească.

„Atunci când nu tratăm BPOC-ul, nu-l tratăm în fiecare zi și lună de lună, pacientul cu BPOC are o evoluție spre deces de 3 ori mai rapidă”, a explicat eatrice Mahler.

Există cazuri de pacienţi care ajung la invaliditate și care ajung în situația de a nu se mai putea duce la serviciu. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, a arătat că, România are o incidență crescută a fumatului, avem valori în jur de 30% la fumători. Fumatul conține o serie de substanțe toxice și iritante care întrețin la nivelul plămânului o stare de inflamație.

Boala care omoară pe capete! Mergeți urgent la spital dacă simțiți asta

În plus, așa cum a arătat Beatrice Mahler, în acest moment se conturează  o problemă ce ține de partea financiară. Asta pentru că pacientul cronic are nevoie de tratament continuu, iar asta înseamnă o povară financiară. Nu e compensat 100%, tratamentele sunt scumpe și de lungă durată.

Potrivit estimărilor medicilor, numărul pacienţilor cu Bronhopneumopatia cronică obstructivă este în creştere. Recomandarea lor este ca în clipa în care un fumător tuşeste sau oboseşte repede, să meargă la medic. Dacă până nu demult era considerată boala vârstnicului, acum apare şi la persoane tinere, de 20-30 de ani. Trebuie subliniat că în Europa mor anual, 200-300 de mii de pacienţi cu BPOC.

Boala care omoară pe capete! Nici măcar nu o observăm. Atenție maximă la aceste simptome