Cauza majoră a problemelor de sănătate și a mortalității în rândul fumătorilor o reprezintă arderea țigărilor și substanțele produse în urma acesteia. Fumul rezultat în urma arderii acestora conține peste 6.000 de substanțe, dintre care 100 sunt legate de bolile asociate fumatului.

Atunci când fumătorii aprind o țigară, creierul acestora caută nicotină, dar, prin arderea tutunului, fumătorul inhalează inevitabil și toate aceste substanțe nocive. 

Oamenii fumează pentru nicotină, dar nu mor din cauza acesteia

Potrivit unui raport al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie, nicotina crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, dar nu este cancerigenă. Există alte afecțiuni mortale asociate fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar, ce rezultă în principal din expunerea directă a plămânilor la substanțele cancerigene din fumul de țigară, boala pulmonară obstructivă cronică, cauzată de efectele iritante și inflamatorii ale fumului, și bolile cardiovasculare, ce sunt cauzate de efectele fumului asupra coagulării vasculare și a pereților vaselor de sânge. Niciuna nu este provocată în primul rând de nicotină.

Mai exact, nu nicotina e de vină, ci procesul prin care este extrasă din tutun în timpul fumatului, și anume prin ardere. Spre exemplu, produsele care încălzesc tutunul în loc să-l ardă generează niveluri semnificativ mai reduse ale substanțelor nocive în comparație cu fumul de țigară.

Material realizat cu susținerea Philip Morris România.