Boala care lovește foarte mulți români! Urmările ei pot fi foarte grave pentru organism. Femeile sunt cele mai afectate.

O boală autoimună este foarte des întâlnită în România, principalele consecințe fiind anemia și infertilitatea, în cazul femeilor.

Boala care lovește foarte mulți români! Nu este vindecabilă

Tiroidita autoimună este o boală des întâlnită în România. Practic, sistemul imunitar se luptă aberant cu glanda.

Boala e asociată și cu infertilitatea, dar și cu anemia prin carență de vitamina B.

Tiroidita autoimună e una din bolile cu frecvență mare în România. Boala auto-imună nu se vindecă, dar poate fi ținută sub control cu ajutorul medicului endocrinolog.

Tiroidita autoimună înseamnă că sistemul imunitar acționează împotriva tiroidei. Celulele tiroidei seamănă cu cele din ovar.

Așadar, o femeie cu o tiroidită autoimună poate avea probleme cu fertilitatea, potrivit stirileprotv.ro.

Amețeli și deficit de forță musculară

”Este bine sa meargă la un medic specializat pentru că doar dozarea de FSH și LH care apare normal nu înseamnă că mai există ovulație, ovarele nu mai pot să producă un ovocit matur”, a declarat Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate, conform sursei citate.

Ovocitul este celula reproducătoare feminină. Doar ovocitul matur poate fi fertilizat. Chiar dacă luați hormoni tiroidieni și aveți o viață perfect normală, țineți cont de ceea ce vă spun statisticile. Fertilitatea scade dacă tiroida suferă. Cu atât mai mult, dacă trece și timpul.

Tiroidita autoimună poate determina carență de vitamina B12. Frecvent, deficit de B12 se constată prin mecanisme imunologice.

”Acești anticorpi care sunt sintetizați în tiroidita autoimună pot să determine deficit de absorbție la nivel intestinal”, arată Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.

Dacă tiroidita este cauza deficitului de vitamina B12, medicul hematolog va colabora cu cel endocrinolog. Vitamina B12 intra în circulație și sintetizează așa numiții acizi nucleici, necesari tuturor celulelor. În cazul deficitul, apar amețeli și deficit de forță musculară.