Cu ocazia debutului campaniei de vaccinare anti Covid-19 a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre urmările post covid. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 susține că tinerii care au sub 18 ani și care s-au îmbolnăvit de Covid prtezintă un risc dublu de a face diabet, după aceea.

Totodată, el a subliniat faptul că aceste date trebuie să îi alarmeze pe părinți și să îi facă conștienți că infecția cu noul coronavirus nu este doar o infecție ușoară fără riscuri de complicații, chiar dacă anumiți copii fac forme ușoare.

Valeriu Gheorghiță a mai adăugat că sunt cazuri în care evoluția poate fi nefavorabilă, în special în rândul celor care suferă deja de anumite boli cronice.

”Centrul American de Control şi Prevenirea Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de 2 ori mai mare, de 2 ori şi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Din acest punct de vedere cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii. Este adevărat că marea majoritatea a copiilor fac forme uşoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaţii în care evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave, mai ales în cazul celor care sunt în evidentă cu afecţiuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave şi unor complicaţii”, a spus Gheorghiţă.

Referitor la vaccinurile aprobate şi autorizate pentru grupa de vârstă 5 -11 ani, Valeriu Gheorghiță spune că acestea sunt sigure, eficiente şi previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de COVID-19. Totodată, el a mai adăugat că la nivel naţional, au fost pregătite 231 de cabinete de vaccinare pediatrice, iar până acum au fost făcute peste 3.600 de programări în platforma de programare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că a văzut mai multe informații înșelătoare în spațiul public care nu fac altceva decât să genereze emoții negative.

“Am observat în spaţiul public foarte multe informaţii inexacte, înşelătoare, care nu fac altceva decât să genereze emoţii negative în rândul părinţilor. Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate şi autorizate pentru această grupă de vârstă, 5 -11 ani, sunt vaccinuri sigure, sunt vaccinuri eficiente, previn în peste 90% din cazuri îmbolnăvirile de COVID-19 şi, de asemenea, previn în cea mai mare parte a cazurilor formele severe de boală şi decesele.

Trebuie să înţelegem că în momentul de faţă în România, din peste 7.000 de persoane spitalizate în unităţile sanitare aproape 10% sunt copii, sunt persoane sub 18 ani, de asemenea sunt 7 copii internaţi în terapie intensivă din cele circa 650 de persoane care astăzi sunt în secţiile de ATI.

De asemenea, cred că aceste date nu trebuie să rămână doar simple cifre, este vorba despre viaţa unor oameni, este vorba despre viaţa copiilor noştri şi din acest punct de vedere trebuie să fim responsabili, trebuie să ne informăm din surse corecte, din surse validate ştiinţific” – a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.