Un studiu recent al Universității din Helsinki consolidează noțiunea că demența cu corpi Lewy poate fi clasificată patologic în două tipuri diferite de boli, scrie Neuroscience News.

Demența cu corpi Lewy este a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă după Alzheimer și afectează milioane de oameni la nivel global. Acest tip de tulburare progresivă a memoriei are caracteristici asociate atât cu boala Alzheimer, cât și cu maladia Parkinson.

La nivelul țesuturilor, acumulările cunoscute sub numele de ”corpi Lewy” care conțin proteina alfa-sinucleină, se găsesc în sistemul limbic al creierului, în cortexul cerebral și trunchiul cerebral.

Modificările patologice ale demenței cu corpi Lewy apar în două forme diferite

În urmă cu doi ani, cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au demonstrat că modificările patologice ale demenței cu corpi Lewy apar în două forme diferite. În forma mai frecventă a bolii, modificările progresează în sus, de la trunchiul cerebral, în timp ce cele asociate cu celălalt tip de boală provin din amigdala cerebrală.

Acum, cercetătorii și-au avansat investigațiile.

„Ne-am continuat studiile, concentrându-ne asupra bulbului olfactiv din creier. Bulbul olfactiv este considerat una dintre primele regiuni ale creierului în care apar acumulări de alfa-sinucleină legate de demență cu corpi Lewy”, spune Liisa Myllykangas, neuropatolog și instructor clinic.

Cercetătorii au folosit un set de date neuropatologice unice, bazate pe populația finlandeză (N = 291). Pe baza rezultatelor, două tipare de acumulări pot fi identificate în bulbul olfactiv, cu diferențe privind localizarea lor anatomică și severitatea.

Rezultatele susțin teoria că primele modificări cauzate de demență cu corpi Lewy au loc în bulbul olfactiv la persoanele a căror boală progresează spre amigdală și restul sistemului limbic, într-un stadiu incipient. În schimb, debutul celuilalt tip de boală are loc în trunchiul cerebral, răspândindu-se mai târziu la bulbul olfactiv.

În bolile cu corpi Lewy, inclusiv boala Parkinson și demența cu corpi Lewy, alfa-sinucleina se acumulează intraneuronal în sistemul nervos central și periferic.

Robin Wiliams, împins la sinucidere de demenţa cu corpi Lewy

Creierul actorului Robin Wiliams, decedat la 14 august 2014, a fost distrus de ceea ce doctorii au identificat mai târziu ca fiind demenţa cu corpi Lewy. Văduva actorului a susținut că demenţa cu corpi Lewy a fost vinovată pentru sinuciderea soţului său.

Wiliams a fost diagnosticat cu Parkinson cu câteva luni înainte de moarte, dar semnele demenţei cu corpi Lewy au fost descoperite în urma autopsiei.