Cancerele cu debut precoce, adică cele diagnosticate la persoane sub 50 de ani, au crescut global cu un impresionant procent de 79%.

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a constatat o schimbare demografică semnificativă în rândul pacienților cu cancer. Din ce în ce mai mulți aceștia sunt de vârstă mijlocie.

Incidența globală a cancerului la adulții cu vârsta peste 50 de ani a scăzut între 1995 și 2020. Cu toate acestea, cazurile de cancer la persoanele sub 50 de ani au înregistrat o creștere notabilă.

De ce a crescut riscul de cancer la tineri

Expertul în sănătate de la CNN, dr. Leana Wen, a explicat care sunt cele mai mortale tipuri de cancer la persoanele tinere. Acestea sunt cancerul de sân, cancerul de trahee, bronhii și plămâni, și cancerul de stomac și colorectal.

Aceste constatări sunt susținute de un studiu publicat în 2023 în revista BMJ Oncology și se regăsesc în statistici similare pentru populațiile mai în vârstă. În Statele Unite, cancerul pulmonar, colorectal, pancreatic și de sân sunt principalele cauze ale deceselor din cauza cancerului, conform unui raport al Societății Americane de Cancer.

cancer tratament cancer
Risc major de cancer la tineri/ SURSA FOTO: Dreamstime

Obezitatea, un mare factor de risc

De asemenea, cancerul colorectal este acum principala cauză de deces de cancer la bărbații sub 50 de ani. El este a doua cauză la femeile sub 50 de ani.

„Există o serie de ipoteze. Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului. Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer. Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente”, a spus Dr. Wen.

Depistarea timpurie a acestei boli cumplite

Dr. Leana Wen oferă o perspectivă complexă asupra întrebării despre depistarea acestei boli la vârste mai tinere. Medicul subliniază importanța adaptării recomandărilor generale la situațiile individuale.

De exemplu, în Statele Unite, US Preventive Services Task Force recomandă screening-ul pentru cancerul de colon începând de la vârsta de 45 de ani. Un proiect recent sugerează începerea mamografiilor la 40 de ani pentru femei. Totuși, acestea sunt recomandări generale. Pe lângă acestea, ar trebui luate în considerare factori individuali. Este vorba de istoricul familial de cancer. Persoanele cu antecedente familiale de cancer pot necesita începerea screening-ului la o vârstă mai devreme. Ele ar trebui să discute cu medicul lor despre acest aspect.

Istoricul familial, un punct cheie

De exemplu, o femeie cu rude de gradul întâi cu cancer de sân poate avea un risc dublu sau chiar de cinci ori mai mare de a dezvolta această afecțiune. Acest lucru ar putea implica începerea mamografiilor la o vârstă mai timpurie sau alte măsuri suplimentare. Doctorul susține că este esențial ca oamenii să își cunoască istoricul familial și să discute cu medicul lor pentru a stabili ce măsuri preventive sunt potrivite pentru ei.

Dr. Wen subliniază importanța cunoașterii riscurilor individuale și a adoptării unui stil de viață sănătos pentru reducerea riscului. Ea recomandă ca tinerii să își afle istoricul familial de cancer. Factori precum fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare și activitatea fizică pot influența riscul de cancer.

Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool sunt pași importanți în reducerea riscului de cancer, conform medicului. De asemenea, chiar și o scurtă perioadă de exerciții fizice zilnice și reducerea alimentelor ultraprocesate pot contribui la scăderea riscului. Este important de reținut că aceste modificări ale stilului de viață nu numai că reduc riscul de cancer. Ele pot și reduce probabilitatea de boli de inimă și de deces prematur.