Cinteză a arătat că numărul creditelor la care se înregistrează restanţe a ajuns la 225.000.

“Am avut o discuţie cu domnul Gheţea (Radu Ghetea – presedintele ARB) legat de situaţiile în care se restructurează un credit, pentru că unele bănci, modul în care au făcut acest lucru, au omorât clienţii sau erau pe punctul să-i omoare şi au înţeles că este mai bine să recuperezi ceva decât sa iei în portofoliu clădiri şi terenuri pe care să nu poţi să le vinzi”, a spus Cinteza.

Nicolae Cinteză a precizat că, la mijlocul saptamânii viitoare, Direcţia Supraveghere va trimite spre aprobare o adresa conducerii Băncii Centrale cu propunerile de relaxare a condiţiilor de restructurare a creditelor. Ulterior, recomandările BNR vor fi transmise băncilor comerciale.

Procedura va fi aceeaşi, o scrisoare trimisă tuturor băncilor prin care să le spunem că nu am avut în vedere un cadru aşa de strict. Dacă face plăţi parţiale şi iţi dovedeşte că nu poate să platească din rată o anumită sumă, astfel de situaţii să le încurajăm. Încurajăm acele situaţii în care se dovedeşte că într-adevăr clienţii au probleme’, a explicat Cinteza.

Pe de altă parte, el a spus ca în cazul în care un client nu dovedeşe ca are capacitate de plată, atunci creditul nu trebuie restructurat, dovada fiind faptul că din numărul total de clienţi restructuraţi 30-40% au redevenit rău-platnici.

“Domnul Gheţea mi-a arătat situaţii în care foarte multe persoane nu pot să plătească toată rata şi au bunavoinţă să plătească jumătate. Să mă ierte Dumnezeu, dar înseamnă că eşti rău intenţionat dacă nu accepţi situaţia asta. Omul vine la tine, nu te lasă cu creditul restant, lucrurile acestea le vom încuraja”, a mai spus Cinteza.