Banca Naţională a României (BNR) a urcat prognoza de inflaţie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% din cauza că este foarte probabil ca preţurile la gaze şi electricitate să fie majorate.

Ţintele de inflaţie pentru acest an şi 2011 au rămas aceleaşi, de 3,5% plus/minus un punct procentual, respectiv 3% plus/minus un punct procentual.

Potrivit raportului trimestrial asupra inflaţiei, publicat de BNR, majorarea estimării privind inflaţia are la bază aşteptările specialiştilor de la Banca Centrală privind majorarea preţurilor la energia electrică şi la gaze. Pe aceste pieţe, preţurile sunt reglementare de stat, prin Agenţia Naţională de Reglementare în Energie, iar oficialii ministerului economiei au declarat recent că România ar trebui să liberalizeze preţurile, pentru a se alinia practicilor europene.

BNR estimează ca tarifele la gaze vor creşte cu 5% în 2010 (în condiţiile în care n-au exista modificări ale preţurilor anul trecut, iar autorităţile anunţau că preţurile vor rămâne la acelaşi nivel), iar la energia electrică se prognozează scumpiri de 4% (faţă de 0,2% în proiecţiile anterioare). Majorările preţurilor administrate (categorie în care sunt incluse tarifele la gaze şi energie electrică) vor fi responsabile pentru 1% din cele 3,5 procente – la cât este estimată inflaţia în 2010.

Isărescu a punctat că la începutul anului viitor este posibil ca inflaţia să intre sub intervalul de variaţie ţintit, estimând pentru 2011 un nivel al acestui indicator de 2,7%.

Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, în contextul unei creşteri a preţurilor cu 0,3% în decembrie faţă de noiembrie, dar BNR a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv.

SURSA: Mediafax