Acum, moneda unica a fost lasata sa scada sub 3,4 lei, intrezarindu-se scaderea pana la 3,3 lei. Au urmat imediat o serie de interventii dure si constante, un adevarat “macel”, cum se exprima un dealer bancar. Asa s-a intamplat si vinerea trecuta, cand cursul a fost anuntat la 3,5389 lei, dar sedinta s-a inchis la 3,6 lei!

Evolutia cursului nu trebuie sa surprinda, avand in vedere ca guvernatorul BNR anticipa la jumatatea lui iulie ca fluctuatiile euro ar putea fi, pe termen scurt, de pana la 20%.
Dealerii bancari cred ca miscarea BNR a avut drept scop “ajutorarea” exportatorilor, care anuntasera deja ca pierderile datorate cursului se apropie de 100 milioane euro. Ei prognozeaza un nou prag suport pentru euro, de 3,55 lei, care s-ar putea mentine pentru cateva saptamani, dupa care el se va muta la 3,5 lei, multe banci suferind pierderi, dupa ce din piata au fost aspirate mai multe sute de milioane de euro.

Cresterea euro a adus dolarul peste pragul de 2,8 lei, evolutie care s-ar putea sa nu se prelungeasca, avand in vedere ca paritatea euro/dolar s-a apropiat pe pietele internationale de 1,25 dolari, valoare care nu a mai fost atinsa din mai. Situatia monedei verzi este incerta, pretul unciei de aur apropiindu-se de pragul psihologic de 450 dolari, dupa ce a fost anuntata cresterea deficitului comercial al SUA din iunie la aproape 59 miliarde dolari. Interventia BNR nu a speriat investitorii de la Sibiu, care au tranzactionat la sfarsitul saptamanii raportul leu/euro cu scadenta decembrie la 3,47 – 3,5150 lei. Pentru septembrie, euro a fost tranzactionat la 3,4450 – 3,5149 lei, mizandu-se pe stabilizarea cursului in apropierea pragului de 3,5 lei.