Moneda are o valoare nominală de 10 lei, este rotundă, cu un diametru de 37 milimetri şi o greutate de 31,103 grame. Compoziţia (titlul) este de 999‰ argint.
Aversul redă reprezentările unor picturi din creaţia lui Nicolae Tonitza, valoarea nominală "10 LEI", inscripţia "ROMANIA", stema României şi anul de emisiune "2011".
Reversul prezintă portretul şi semnătura lui Nicolae Tonitza, imaginile unor lucrări din creaţia sa şi anii între care a trăit pictorul "1886-1940".
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză.
Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi. Preţul de vânzare pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 360,00 lei, exclusiv TVA.
Monedele din argint dedicate Aniversării a 125 de ani de la naşterea lui Nicolae Tonitza, au putere circulatorie pe teritoriul României.
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.