Creşterea ponderii despăgubirilor plătite în totalul subscrierilor din asigurări generale va pune presiune pe majorarea primelor pentru poliţele de asigurare în următorii ani, în special pentru cele auto, se arată în raportul de stabilitate financiară pe 2010 publicat, marţi, de BNR.

„Ponderea indemnizaţiilor plătite în total prime subscrise pentru asigurările generale în anul 2009 a crescut datorită dinamicii superioare a indemnizaţiilor plătite, comparativ cu primele subscrise. Valoarea subunitară a indicatorului indică un nivel sustenabil al activităţii companiilor de asigurări generale, însă avansul semnificativ pune presiune pe creşterea primelor pentru poliţele de asigurare în următorii ani, în special pentru asigurările auto”, se precizează în raport.

În 2008, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ponderea indemnizaţiilor plătite în total prime subscrise pentru asigurări generale a fost de 58,6% şi a urcat la 71,6% la finele anului trecut.

Conform CSA, societăţile care practică asigurări generale au subscris prime de 7,24 miliarde de lei, cu 2,4% mai mult decât în 2008, în timp ce despăgubirile (indemnizaţiile) plătite au avansat cu 25,2%, la 5,19 miliarde de lei.

„Pentru asigurările de viaţă, raportul între indemnizaţiile brute plătite şi primele subscrise este mai puţin relevant deoarece contractele de asigurare sunt încheiate pe o perioadă mai mare de ani”, se mai spune în documentul BNR.

Datele CSA arată că, în 2009, asigurătorii de viaţă au subscris prime de 1,63 miliarde de lei şi au plătit despăgubiri de 248,02 milioane de lei. Primul indicator a scăzut cu 12,8%, în timp ce al doilea a crescut cu 13,2%.

Raportul BNR mai spune că societăţile de asigurări şi-au ajustat cheltuielile de achiziţie şi administrare în funcţie de dinamica pieţei, anul 2009 marcând o încetinire semnificativă a ritmului de creştere a cheltuielilor în sectorul asigurărilor generale şi chiar o contracţie pentru asigurările de viaţă.

„Flexibilitatea companiilor de asigurări la condiţiile economice este benefică stabilităţii financiare a sectorului pentru că reduce presiunea asupra indicatorilor de eficienţă şi nu are loc un transfer al costurilor către poliţele de asigurare”, se arată în document.

BNR mai spune în raport că rezultatele pozitive ale asigurtătorilor au fost în creştere, iar cele negative şi-au redus dispersia.

„Indicatorii de profitabilitate rămân însă inferiori valorilor din anul 2007, dar inversarea trendului poate semnala o mai mare stabilitate a companiilor de asigurări în perioada următoare”, se precizează în document.

Pentru 2009, rezultatul net al industriei asigurărilor indică pierderi de 103,2 milioane lei, în scădere cu 82,3% faţă de nivelul consemnat la finele anului 2008, potrivit CSA.

La nivelul anului 2008, pierderile nete ale asigurătorilor au însumat 582,46 milioane de lei. Anul trecut, pierderile companiilor au totalizat 418,26 milioane de lei, în timp ce profiturile au cumulat 315,05 milioane de lei.

SURSA: Mediafax