Americanii încă nu pot răsufla ușurați chiar dacă s-a ajuns la un acord privind datoria publică și asta pentru că agențiile de rating nu par să fie foarte încântate de decizia pe care au luat-o liderii americani.

Astfel, cei de la Moody’s au anunțat că există în continuare riscul ca ratingul Statelor Unite ale Americii să fie menținut, însă perspectiva să fie negativă, ceea ce înseamnă că pe termen mediu acesta poate fi coborât.

Agenția de rating consideră că nu este foarte clar dacă reducerile cheltuielilor bugetare vor fi suficient de mari încât să aducă un echilibru al deficitul și să fie evitat astfel o reducere a ratingului.

Preşedintele Barack Obama şi Congresul au ajuns în sfârşit duminică seară la un acord cu privire la creşterea plafonului datoriei federale, eliminând astfel riscul de intrare în incapacitate de plată care ar fi avut consecinţe catastrofale pentru economia mondială.

"Vreau să anunţ că responsabilii ambelor părţi din cele două camere au ajuns la un acord care va reduce deficitul şi va evita intrarea în incapacitate de plată, care ar fi putut avea un efect devastator asupra economiei noastre", a declarat preşedintele Obama, la Casa Albă.

Agenţia de evaluare financiară Fitch anunțase că va retrograda Grecia în categoria "restricted default" (incapacitate temporară de plată), după ce liderii statelor din zona euro au convenit un nou plan de aproape 160 miliarde de euro destinat să salveze Grecia de la faliment.