Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) din cadrul Transelectrica susține că în cazul unui blackout, România este pregătită, iar alimentarea cu electricitate a tuturor consumatorilor poate să fie reluată în maximum 6 ore.

Totodată, el a mai subliniat faptul că România funcţionează interconectat, la nivel european, într-o infrastructură energetică din care fac parte 34 de ţări şi 41 de operatori de transport şi sistem.

“La vârf de consum din perioadele cele mai dificile se înregistrează până la 600.000 de MW. Astfel că 2.000 – 3.000 de MW care ar putea fi importaţi de una sau alta dintre ţări nu reprezintă foarte mult”, a arătat Ivan, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

În același timp, directorul DEN a mai precizat că această problemă poate fi rezolvată, în contextul în care România face parte dintr-un sistem interconectat.

“Trebuie să ştim de asemenea că, la nivel european, în cadrul acestui sistem principalul aspect pe care îl urmărim este cel al solidarităţii. Este foarte important că suntem parte a acestui sistem interconectat, ENTSO-E, iar o problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalţi, este o obligaţie”, a continuat reprezentantul DEN.

Cât timp ar putea rămâne România fără curent electric 

Acesta a mai amintit faptul că, încă din anul 2015, au început să fie emise, pentru funcţionarea operatorilor de transport şi sistem, regulamente europene. Mai exact, s-a trecut de la manuale de operare la reglementări europene cu caracter de lege pe care le pun în practică toate ţările europene.

În acest context, președintele DEN susține că indiferent de gravitatea evenimentului care ar urma să se producă și să afecteze România, există capactatea de repornire a electrcității în doar 6 ore, deci oamenii nu vor sta fără curent zile întregi.

“Astfel că activitatea de prevenire a unor astfel de situaţii este foarte serios tratată. În caz de black-out, regulamentele stabilesc ca durata de repornire a alimentării să fie de maximum de 6 ore, deci nu discutăm de întreruperi de alimentare care să afecteze populaţia Europei timp de zile. Dacă se întâmplă un astfel de eveniment, avem aceste capabilităţi de repornire în 6 ore, deci nu discutăm de ordinul zilelor”, a subliniat Ivan.

Totodată, acesta a mai explica și faptul că termenul de blackout înseamnă că cel puţin jumătate din consumatorii sistemului energetic rămân nealimentaţi.