Potrivit aceluiaşi studiu, primele probleme de care s-au lovit cei care deţin deja o afacere sunt: „birocraţia din administraţia locală” (49%) şi „cererile de şpagă” (30%).
O altă concluzie, edificatoare pentru situaţia start-up-urilor româneşti, este aceea că „lipsa capitalului de pornire” este principalul motiv pentru care românii nu au o afacere proprie (55%). Criza pare să fie un motiv pentru numai 23% dintre respondenţi.
Rezultatele cercetării IMAS au fost dezbătute joi la Romanian Business Leaders Summit (RBLS), prima iniţiativă comună a mediului de business autohton, care a atras peste 150 de participanţi din domenii variate (antreprenori, manageri de multinaționale și firme românești, bancheri, avocați, investitori).
„RBLS își propune să revitalizeze spiritul de lider pe care comunitatea de afaceri trebuie să-l demonstreze în contextul actual. Summit-ul, ca focalizare a unor energii pozitive remarcabile din comunitatea românească de business, va fi un pas concret și substanțial într-un proiect de lungă durată pentru România”, a declarat Mihai Marcu, preşedintele FRBL, în cadrul evenimentului care se încheie vineri.