Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, transmis, miercuri, AGERPRES, cei doi oficiali au dezbătut teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe viitoarele negocieri privind Brexit şi dezbaterea referitoare la viitorul proiectului european.

Un punct special pe agenda întrevederii l-au constituit discuţiile legate de posibilitatea dezvoltării colaborării între România şi Franţa în cadrul pregătirii Preşedinţiei române a Consiliului UE.

"Avem un plan de acţiune pentru pregătirea preşedinţiei, atât din punct de vedere logistic, cât şi în ce priveşte coordonarea cu state membre partenere, tocmai pentru că preluarea preşedinţiei de către ţara noastră va avea loc într-un moment crucial pentru Uniunea Europeană, cu o agendă complexă, care va cuprinde dosare importante. (…) Am transmis, în cadrul întrevederii, obiectivul nostru de a acţiona, în cadrul Preşedinţiei române a Consiliului UE, ca un honest broker, susţinând, ca abordare generală, o Uniune axată pe rezultate, solidaritate, coeziune, o Uniune mai deschisă, mai incluzivă şi mai aproape de cetăţenii săi, care să continue să funcţioneze în baza valorilor şi principiilor sale fundamentale", a declarat Birchall.

De asemenea, precizează MAE, Birchall a reiterat interesul României pentru aprofundarea dialogului instituţional cu partea franceză pentru schimbul de bune practici şi consultarea în vederea împărtăşirii experienţei şi lecţiilor învăţate pe parcursul mandatelor precedente ale Franţei la Preşedinţia Consiliului UE.

"În acest sens, cei doi oficiali au agreat perspectiva unei vizite bilaterale la Paris a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, în perioada imediat următoare", adaugă sursa citată. AGERPRES