"Avem o monedă care este elastică şi care oscilează în fiecare zi, cursul ei faţă de euro şi dolar este schimbător" – a informat liderul ceh după discuţiile de la Quirinal.
"În prezent, acesta este un avantaj evident", a adăugat Klaus, dar a atras totodată atenţia: "Ştim însă că ne aflăm toţi într-o singură barcă".
Preşedintele ceh a declarat că este împortant ca întreaga Uniune Europeană să facă paşi înainte, căci – fără acest lucru – "mica Republică Cehă nu se descurcă".
Preşedintele Napolitano a vorbit în prezenţa lui Klaus despre marea importanţă a unităţii în Uniunea Europeană şi de "înţelegerea maximă între instituţiile UE".
"Experienţa noastră spune că este absolut necesară continuarea paşilor spre integrare, de exemplu în domeniul monedei comune", a menţionat.
Preşedintele italian s-a referit şi la importanţa în perioada de criză a pactului fiscal al UE, pe care Cehia nu l-a semnat, dar al cărui scop este înăsprirea controlului asupra finanţelor publice. "Cehia şi Marea Britanie nu l-au semnat, dar consider că el este în interesul comun" – a declarat Napolitano, amintind totodată că acesta este un "tratat special şi benevol".
Referindu-se la pactul fiscal, Klaus a explicat că, întrucât ţara sa nu se află în zona euro, nu a dorit să-l semneze. "La noi există o mare aversiune faţă de această problemă, căci semnarea lui în situaţia când nu faci parte din zona euro ar fi inoportună".
Şi-a exprimat în schimb opinia că în Cehia ar trebui să se discute acum despre uniunea bancară. Potrivit propunerii Comisiei Europene în această chestiune, urmează să fie creat un control bancar comun pentru zona euro, în care rolul cheie îl va juca Banca Centrală Europeană.
Napolitano a spus că după ce UE a ales calea pactuluii fiscal, "pare evident că trebuie făcuţi paşi înainte în domeniul politic şi monetar" şi – a adăugat – spre uniunea bancară.