La începutul anului, în plină pandemie, Bill Gates, fondatorul Microsoft, anunța că finanțează dezvoltarea unei tehnologii de blocare a Soarelui. Un experiment care putea reflecta lumina Soarelui în afara atmosferei Pământului, având ca efect o răcire a temperaturii globale.

„Stratospheric Controlled Perturbation Experiment” (SCoPEx) și-a propus să analizeze soluția împrăștierii de carbonat de calciu (CaCO3) în atmosferă, un aerosol care ar putea reversa efectele încălzirii globale.

Dar acum, Harvard susține că amînă studiul pentru a examina impactul asupra Suediei, precum și asupra populației indigene Sami, care trăiește în nordul continentului în Suedia, Norvegia, Finlanda şi Rusia.

Geoinginerie este termenul pentru tehnologiile care încearcă să modifice calitățile fizice ale Pământului la cea mai mare scară posibilă.

Un exemplu este „însămânțarea norilor”, prin care se încearcă modificarea cantității de precipitații care sunt produse de anumiți nori, prin dispersarea în atmosferă a anumitor substanțe care servesc ca nuclee de condensare. Captarea carbonului, unde emisiile sunt preluate și sechestrate sub suprafața Pământului, este o altă formă de geoinginerie.

SCoPEx a planificat un mic experiment-pilot, sub pretextul că „trebuie să examinăm și să luăm în considerare ideea de geoinginerie solară, astfel încât să nu ne bazăm pe o tehnologie total netestată în viitor”.

Experimentul SCoPEx a încercat să elibereze doar o cantitate mică de carbonat de calciu în atmosferă, într-o anumită locație. Acum însă Harvard spune că și acest lucru trebuie luat în considerare mai în detaliu și având în vedere implicațiile etice.

Oamenii de știință de la Harvard plănuiau să lanseze un balon la mare altitudine, de la stația spațială Esrange din Kiruna, Suedia, pentru a „testa dacă ar putea transporta în viitor echipamente pentru a elibera particule care reflectă radiația solară în atmosfera Pământului”, relatează AFP.

Lansarea platformei s-a amânat până în 2022

Un comitet consultativ de la Harvard, înființat pentru a studia implicațiile etice ale proiectului, a recomandat luna trecută respingerea testului. „Acest lucru va amâna probabil lansarea platformei până în 2022”, a explicat comitetul.

Contestatarii acestui proiect, și nu sunt puțini, se tem că injectarea particulelor în stratosferă ar putea deteriora stratul de ozon și ar perturba ecosistemele.

Climate Intervention Biology Working Group a a avertizat comitetul de la Harvard că blocarea Soarelui ar putea avea consecințe imprevizibile pentru organismele Pământului și poate reprezenta o amenințare la adresa vieții oamenilor.