Breakthrough Energy, o organizație condusă de fondatorul Microsoft, Bill Gates, lucrează cu CDP, o organizație nonprofit, pentru a rezolva această problemă. Scopul, spune consilierul CDP Paula DiPerna, este de a accelera inovația. “Am pierdut timp dezvoltând tehnologii precum energia solară pentru că nu erau suficienți bani. Nu putem pierde și mai mult timp”, spune aceasta.

Fondurile de risc, cresc ca dimensiune și ajută startup-urile să dezvolte tehnologii până la punctul de a fi pregătite pentru piață, dar apoi se blochează. „Lucrăm cu o mulțime de tehnologii climatice, dar acestea ajung să se confrunte cu o piață în care combustibilii fosili sunt ieftini”, spune Jonah Goldman, director general al Breakthrough Energy, relatează Bloomberg.

Bill Gates vrea să determine companiile să reducă emisiile de CO2

Breakthrough și CDP nu au încă soluția. Vor să colaboreze cu experți pentru a dezvolta un program – pe care îl numesc Cadrul de reducere a emisiilor catalizate – pentru a stimula finanțarea pentru extinderea tehnologiilor. O strategie poate fi aceea de a determina clienții mari să cumpere produsul cu mult timp înainte.

De exemplu, gândiți-vă la emisiile avionului. Avioanele cu combustibil fosil vor persista mult timp după ce mașinile, autobuzele și camioanele vot fi electrice. În prezent, multe întreprinderi încearcă să aducă compensări. De exemplu, contribuie la creșterea unei păduri care poate stoca emisiile. Dar nu tot timpul se respectă aceste promisiuni, ceea ce înseamnă că nivelul atmosferic de CO2 continuă să crească. O soluție eficientă este găsirea de alternative accesibile cu emisii reduse de carbon.

Există deja o serie de companii, precum LanzaJet sau World Energy, care vând combustibili de aviație durabili, ce au un impact mai mic asupra mediului față de combustibilii fosili.

Goldman spune că una dintre posibilități ar fi de a determina companiile să cumpere un anumit volum de combustibil curat la un anumit interval de timp.

Pentru a determina companiile să își asume acest risc, CDP și Breakthrough Energy propun să obțină un fel de credit pe care îl pot folosi pentru a-și completa acreditările verzi. CDP clasifică deja companiile în funcție de daunele climatice pe care le produc. În viitor, ar putea exista o organizație care să clasifice companiile în acest mod.