Participanții la summitul internațional pentru imunizare, desfășurat online, au reușit să adune 8,8 miliarde de dolari pentru finanțarea Alianței globale pentru vaccinuri și imunizare (GAVI) – anunțul a fost făcut în finalul reuniunii de prim-ministrul britanic Boris Johnson, gazda evenimentului. Cel mai mare donator a fost fondatorul Microsoft, Bill Gates, care nu este prima dată când finanțează vaccinarea la copii la nivel mondial. Rezultatul summitului va permite vaccinarea în masă împotriva diferitelor boli în multe țări ale lumii și salvarea a 78 de milioane de copii. Inițiativa comună luată de Londra și de GAVI a fost salutată și la Moscova. Totuși Rusia a fost reprezentată la acțiunea online, cu participarea a numeroși lideri mondiali, nu de președintele Vladimir Putin, ci de ministrul sănătății, Mihail Murașko, potrivit kommersant.ru

„Ni s-a promis fantastica sumă de 8,8 miliarde de dolari”, a anunțat joi prim-ministrul britanic Boris Johnson, închizând lucrările summitului referitor la vaccinare. Politicianul, care a fost chiar el bolnav de coronavirus, le-a cerut participanților la întâlnirea virtuală „să pună bazele unei noi ere în colaborarea în domeniul ocrotirii sănătății” și, pentru ca liderilor mondiali să le fie mai clar, a dat un exemplu: „Există mari alianțe militare, de genul NATO, în cadrul cărora țările colaborează pentru construirea securității militare. Avem nevoie acum de un spirit de colaborare asemănător și de protecția colectivă în fața bolii”.

Eroul principal al teoriilor conspirației legate de coronavirus

1,6 miliarde de dolari din cele 8,8 a alocat Fundația lui Bill și Melinda Gates. Fondatorul Microsoft, devenit pe neașteptate eroul principal al teoriilor conspirației legate de coronavirus, a spus pe scurt: „Trecem printr-un moment unic în istoria omenirii: încă niciodată mai mulți oameni nu au fost conștienți de importanța vaccinării”, a declarat Gates, între altele.

Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru finanțarea, până în 2025, a Alianței Globale pentru vaccinuri și imunizare (GAVI), organizație internațională cu sediul la Geneva, fondată în anul 2000. De atunci au avut acces la vaccinuri, inclusiv împotriva pojarului și a altor boli mortale, cel puțin o treime din copiii din întreaga lume. Potrivit estimărilor  GAVI, fondurile strânse vor permite vaccinarea a încă 300 de milioane de copii până în 2025, fiind astfel evitate 7-8 milioane de decese.

Summit-ul sub egida GAVI este deja al doilea eveniment internațional de amploare consacrat vaccinării, desfășurat în ultimul timp. Cu o lună în urmă, opt țări (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, Norvegia, Arabia Saudită, Franța și Japonia), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), precum și a alianțelor de profil GAVI și CEPI (Coaliția pentru inovare în domeniul disponibilității epidemiologice), au organizat o conferință a donatorilor, menită să contribuie la elaborarea de vaccinuri împotriva  coronavirusului. Atunci, în timpul maratonului de strângere de fonduri au fost strânse peste 7,4 miliarde de euro. Cu toate acestea, liderii din 25 de țări și reprezentanți de rang înalt nivel înalt a încă cincizeci de state s-au hotărât să nu se oprească aici: la summit-ul de joi au luat cuvântul lideri și înalți demnitari politici din mai multe țări, inclusiv președintele SUA, Donald Trump, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, care a promis să găzduiască Jocurile Olimpice de Vară din 2021 „în semn de victorie asupra COVID-19„.

Toți s-au referit nu numai la faptul că lumea trece printr-un moment dramatic al istoriei, ci și faptul că este important „să nu se depună armele” și să nu se renunțe la vaccinarea în masă împotriva altor boli.

Refrenul care s-a făcut auzit a fost următorul: ajutorul și colaborarea în această chestiune reprezintă un ajutor pentru noi înșine. „Am reușit să punem virusul sub control, însă lupta nu a luat încă sfârșit”, a declarat premierul Consiliului de Stat al R.P.Chineze. „A preveni este întotdeauna mai bine decât a trata”, a remarcat premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu a participat la reuniunea online. „Nu este prevăzută participarea la cel mai înalt nivel – explicase anterior secretarul de presă al acestuia, Dmitri Peskov. – Aici trebuie totuși să apelăm la Ministerul Sănătății, la o instituție specializată”. În final, șeful Ministerului Sănătății, Mihail Murașko, a făcut o declarație de un minut și jumătate în limba engleză în care, mulțumind organizatorilor și salutând inițiativa GAVI, a recunoscut că  pandemia „a perturbat modul de realizare a programelor de imunizare a populației”, însă Rusia se descurcă și „continuă, în actualele condiții, vaccinarea planificată, asigurând, la fel ca și înainte, imunizarea a 96% din nou-născuți și copii”. Mai mult decât atât, a adăugat ministrul, Federația Rusă sprijină alte țări și colaborează cu organizațiile internaționale (de exemplu, 60% din vaccinurile împotriva frigurilor galbene livrate în lume sunt din Rusia).

Accesul la vaccin pentru oricine

Participanții la întâlnirea online practic nu au vorbit despre viitorul vaccin împotriva coronavirusului. Mai exact, l-au menționat ca ceva de la sine înțeles, concentrându-se pe ce trebuie făcut înainte sau după ce va apărea vaccinul împotriva COVID-19. Două au fost lucrurile care îi îngrijorau cel mai mult pe vorbitori. În primul rând, cum să fie întreruptă sau reluată actuala vaccinare împotriva altor boli, în condițiile ruperii lanțurilor internaționale de aprovizionare și a numeroaselor restricții impuse în lume din cauza noului virus (mii de copii din întreaga lume nu mai primesc vaccinul împotriva meningitei, holerei, pojarului, poliomielitei). În al doilea rând, cum ar putea vaccinul împotriva COVID-19 să fie accesibil pentru întreaga populație a lumii atât fizic, cât și financiar. „Doar vaccinul nu este suficient. Avem nevoie de solidaritatea globală pentru a asigura accesul la vaccin pentru oricine, oriunde s-ar afla acesta. Vaccinul împotriva coronavirusului trebuie să devină un bun public mondial, a cerut secretarul general al ONU, Antoniu Guterres.- Când vaccinul va fi accesibil, haideți să ne asigurăm că ajunge la fiecare. Boala nu cunoaște granițe”.

Cu toate acestea această problemă nu a fost încă rezolvată, a declarat joi, răspunzând la întrebarea publicației ruse „Kommersant”, șeful Rospotrebnadzor, Anna Popova. Vorbind la o conferință online organizată la Moscova de  Clubul „Valdai”, Popova a explicat faptul că la ora actuală formula potențială a vaccinului, dacă va apare așa ceva, reprezintă proprietatea intelectuală a inventatorului. „În cazul în care acesta este o instituție de stat, proprietatea intelectuală este a statului, în cazul în care este o instituție comercială, ea aparține întreprinderii sau grupului de inventatori. Măsura în care ea poate deveni un bun al tuturor, pentru astfel de situații este nevoie de o reglementare supranațională. Sau nu este nevoie, nu știu. Este o întrebare importantă și subtilă”, a arătat Popova. Ea a mai spus că nu se poate preciza cu exactitate data la care va fi inventat vaccinul împotriva coronavirusului.

„Doamna Popova a amintit corect de proprietatea intelectuală și de drepturile asupra ei. Însă principiul de bază este să nu lăsăm pe nimeni fără ajutor, a remarcat Hans Kluge, directorul biroului regional al OMS în Europa, un alt participant la discuția online. – Pe lista obiectivelor de dezvoltare stabilă se arată că toți locuitorii Pământului trebuie să aibă acces egal la ocrotirea sănătății, chiar dacă sunt săraci. Adică avem nevoie de o situație avantajoasă pentru toate părțile”.