„Este foarte greu”, a declarat pentru AFP Risa Kusuma, o femeie în vârstă de 35 de ani care îşi ţinea în braţe băieţelul internat cu stare febrilă într-un centru de refugiaţi din Palu. „Ambulanţa aduce în fiecare minut alte trupuri”, a mai spus ea adăugând că „nu prea mai este apă şi peste tot magazinele sunt prădate”. Cel mai recent bilanţ, care indică 832 de morţi, furnizat de responsabilul agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, citat de Antara, ar putea creşte pe măsură ce noi informaţii sosesc din zona afectată vineri de un seism cu magnitudinea 7,5 şi apoi de un tsunami.

540 de persoane au fost grav rănite, notează AFP.

Majoritatea victimelor au fost identificate în Palu, o aglomerare de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi organizaţiile non-guvernamentale şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la situaţia regiunii Donggala, situată spre nord, afectată la rândul său de fenomenele naturale. Spitalele, dintre care unele au fost distruse, se luptă să facă faţă afluxului de victime, iar numeroşi răniţi primesc îngrijiri medicale sub cerul liber.

Vicepreşedintele indonezian, Jusuf Kalla, a declarat că bilanţul victimelor ar putea ajunge la ”una sau mai multe mii”, afirmaţii bazate pe dezastrele anterioare.

Echipele de salvatori purtând costume portocalii căutau printre ruinele unui hotel în care s-ar fi putut afla până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial prăbuşit. „Noaptea trecută, am reuşit să scoatem din hotelul Roa-Roa o femeie care trăia”, a indicat pentru AFP Muhammad Syaugi, şeful serviciilor de intervenţii de urgenţă. „Am auzit chiar şi oameni care strigau după ajutor”. Agenţia pentru gestionarea dezastrelor s-a arătat îngrijorată şi pentru situaţia a câteva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival pe o plajă din Palu, cu puţin timp înainte de tsunami..

Cu o magnitudine de 7,5 potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), cutremurul care s-a produs vineri în Sulawesi, cu puţin înainte de ora 11:00 GMT, a fost mai puternic în comparaţie cu seria de cutremure care au lovit Indonezia în august şi care au lăsat în urmă peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe insula Lombok, în vecinătatea Bali. Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule, s-a format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică) şi se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o puternică activitate seismică.Agerpres