Biden intervine în cazul arestării opozantului Aleksei Navalnîi. Conform informațiilor transmise de către purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, acesta i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să-l elibereze pe opozant, transmite reuters.com

Președintele SUA ar fi făcut presiuni asupra lui Putin într-un număr de chestiuni, între care presupusul amestec rus în alegerile din 2020, suveranitatea Ucrainei şi arestarea lui Navaknîi, potrivit sursei menționate.

Biden intervine în cazul arestării opozantului Aleksei Navalnîi

Joi, Psaki a declarat că Biden nu a fost reţinut în a-şi exprima îngrijorările în privinţa acţiunilor guvernului rus în cadrul acestei convorbiri.

Anterior în cursul acestei săptămâni, un comunicat al Casei Albe a precizat că cei doi lideri au convenit ca echipele lor să lucreze de urgenţă la prelungirea New START, acordul de reducere a arsenalelor nucleare, până la 5 februarie, când prezentul acord expiră.

Tratatul de control al armelor limitează numărul focoaselor strategice nucleare desfăşurate de SUA şi Rusia la nu mai mult de 1.550 fiecare.

Detaliile convorbirii au fost făcute publice într-un context în care Joe Biden încearcă să ajusteze politica SUA faţă de Rusia într-un mod mai robust.

Opozantul este ținut în continuare în detenție de către justiția rusă

Justiția din Rusia a decis să continue să-l țină în detenție pe opozantul Aleksei Navalnîi. Amintim că opozantul a fost încarcerat la întoarcerea sa în țară, pe 17 ianuarie.

„Decizia privind prelungirea perioadei de detenţie până la 15 februarie rămâne neschimbată”, a declarat judecătorul judecătorul Musa Musaev de la tribunalul din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova, potrivit unei corespondente a AFP de la faţa locului.

Aleksei Navalnîi, care a asistat la audiere prin videoconferinţă din centrul său de detenţie, a denunţat o „ncălcare demonstrativă a legii”, un “arbitrariu” destinat “să intimideze pe toată lumea”.

„Judecătorii de aici nu sunt decât sclavi supuşi ai acestor oameni care ne-au furat ţara, care ne-au furat timp de 20 de ani şi care vor să facă să tacă persoanele ca mine”, a spus el.

Avocata sa Olga Mihailova i-a anunţat pe jurnalişti că va face apel la această decizie, declarând în acelaşi timp că nu are „mari speranţe”.

Ea a estimat că aceste proceduri judiciare vizează „excluderea din viaţa politică a ţării” a clientului său

Sursă foto: Dreamstime