În 1994, conducerea editurii americane Harcourt Brace lua o decizie la prima vedere absolut bizară: să achite un avans de 600.000 de dolari pentru un volum de… critică literară.

Era o sumă enormă, comparabilă cu onorarii încasate de autori de best-selleruri. Totuşi, în ciuda aparenţelor, nimeni de la Harcourt nu a considerat că riscă prea mult. Cartea cu pricina, intitulată „Canonul occidental“, a fost cea mai discutată apariţie editorială a anului din SUA.
Sunt multe, mult prea multe cărţi pentru cât timp avem la dispoziţie. Trebuie să alegi, fatalmente, ce să citeşti mai întâi, ce să laşi pentru mai târziu şi, din nefericire, să te împaci cu ideea că unele (din nou, prea multe!) cărţi nu le vei deschide niciodată. Aşadar: ce să citesc, mai întâi de toate? Există pe undeva o listă? Ei bine, da: în cartea profesorului american Harold Bloom, „Canonul occidental“. Aproape 900 de titluri, suficient cât să vă ţină ocupaţi vreme de 10-15 ani…

Lista lui Bloom, de la Shakespeare la Beckett

E nevoie de o doză serioasă de îndrăzneală ca să compui o listă a celor mai bune cărţi din istorie. Şi, dacă există cineva care poate face asta, acesta e Harold Bloom, profesor la Universitatea Yale de 51 de ani. Bloom este unul dintre cei mai mari, dacă nu chiar cel mai mare, critic literar american în viaţă. E, de asemenea, unul dintre cei mai buni specialişti în romantismul englez din lume.
Fostul lui mentor de la Yale, M.H. Abrams (la rândul lui un nume de primă mărime al criticii literare), şi-l amintea ca pe „un student înspăimântător, mai dotat decât oricine altcineva pe care îl întâlnisem. Avea o capacitate extraordinară de a citi o carte aproape la fel de repede pe cât poţi întoarce paginile. Nu numai să o citească, ci practic să o memoreze.“ Acum, Bloom deţine titlul de Sterling Professor la Yale, cea mai înaltă distincţie pe care o poate acorda universitatea. Pe scurt, e printre foarte puţinii care ar fi putut scrie o astfel de carte.

47-3536-42_canonuloccidental.jpgŞi ce carte! „Canonul occidental“ (termen împrumutat, prin extensie, din vocabularul religios, unde desemnează un corpus de texte acceptat de către Biserică, precum Biblia şi scrierile Sfinţilor Părinţi), e un formidabil tur de forţă. Bloom a dedicat câte un capitol pentru 26 de autori consideraţi de el drept „canonici“ (în sensul de „fundamentali“), o listă care pleacă de la Shakespeare, considerat drept centru al canonului, trece prin Dante, Cervantes, Goethe, Wordsworth, Dickens, Tolstoi, Proust şi Kafka, pentru a se încheia cu Samuel Beckett.

Eseurile lui Bloom sunt absolut spectaculoase, inteligente, minunat scrise şi captivante ca o bună carte poliţistă. Capitolele despre Shakespeare, Dante, Cervantes şi Tolstoi, de pildă, sunt printre cele mai frumoase lucruri scrise vreodată despre aceşti autori.
Bloom îşi încheie cartea cu o lungă listă de cărţi care ar trebui citite, devenită, de la apariţia cărţii, un fel de reper de orientare. Sunt aproape 900 de titluri, iar surpriza, pentru cititorii români, este absenţa practic totală a literaturilor est-europene, cu excepţia celei ruse şi a câtorva cărţi ale unor autori sârbi. E greu, totuşi, ca această lipsă să i se impute lui Bloom, un cititor atât de vorace. La urma urmelor, suntem, din nou, „în tandem“ cu bulgarii… 

Editura ART 544 pagini
PREŢ: 49,50 LEI


Bestseller

47-3537-42_istoriatimpului.jpgDeşi afirmase, în „Scurtă istorie a timpului“, că nu va mai publica o continuare a acestei cărţi, fizicianul Stephen Hawking a cedat, până la urmă, insistenţelor publicului. Rezultatul este O MAI SCURTĂ ISTORIE A TIMPULUI, un volum mai accesibil decât precedentul, dar la fel de pasionant.

Editura Humanitas 188 pagini
PREŢ: 34,99 LEI

47-3538-42_nascutinurss.jpgVasile Ernu, tânăr prozator din Republica Moldova, îşi relatează în NĂSCUT ÎN URSS experienţele anilor petrecuţi în ţara sa natală, înainte de destrămarea imperiului sovietic. Poveştile de viaţă ale lui Ernu le vor părea familiare acelora dintre cititorii care au cunoscut comunismul pe pielea lor. Iar cei mai tineri vor găsi destule motive să râdă în hohote.


Editura Polirom
272 pagini
PREŢ: 29,95 LEI

47-3539-42_placereadeatepovesti.jpgJulien Green, scriitor american (dar care şi-a scris majoritatea cărţilor în franceză), a fost unul dintre cei mai mari autori de jurnale ai secolului XX. PLĂCEREA DE A TE POVESTI ŢIE ÎNSUŢI reprezintă o selecţie din primele zece volume ale Jurnalului lui Green şi reproduce edţia românească apărută în 1982.


Editura Humanitas
400 pagini
PREŢ: 32 LEI