Fostul premier Victor Ponta a reacționat după ce ieri 2000 de oameni s-au înghesuit în fața aeroportului din Cluj în așteptarea îmbarcării în cele 12 avioane care urmau să îi ducă la muncă în Germania. O imagine cu care am fost obișnuiți în ultimii ani, cea a plecării forței de muncă peste hotare, dar care ieri a fost scandaloasă prin context.

România și Germania sunt țări în care în această perioadă sunt impuse restricții dure de circulație, atât de dure încât în niciuna dintre cele două țări oameni nu pot merge la biserică, spre exemplu. Săptămâna trecută președintele anunța că s-au dat 78.000 de amenzi în primele două săptămâni de izolare impusă. În ambele țări nu s-a intrat incă în perioada de relaxare a măsurilor.

Cu toate acestea, 2000 de oameni au fost lăsați să se îngrămădească fără ca nimănui să pară că îi pasă. Senzația a fost că ei contau doar ca forță care poate aduna legumele în această perioadă, nicidecum ca persoane de a căror sănătate cele două state europene ar trebui să se îngrijească. Nu faptul că au plecat la muncă a fost grav ieri, în condițiile în care la noi situația locurilor de muncă tinde să fie dramatică, ci că nimănui nu i-a păsat de ei.

Fostul premier Victor Ponta reușește în această dimineață, într-o postare pe pagina lui de socializare, să facă o comparație foartă inspirată cu o altă perioadă trăită de acest popor, când oamenii erau parte a unui tribut. La fel, importanți pentru forța lor și nu pentru semnificația lor ca persoane.

Iată ce scrie Victor Ponta:

”Din vremurile in care copiii erau dusi la Stambul sa devina ieniceri romanii nu au mai fost vanduti ca marfa de propriii conducatori – iata ca , alaturi de Pandemia de Coronavirus, trebuie sa traim si acest moment !”