Berkshire Hathaway a vândut din acțiunile deținute la Apple

În plus, compania lui Buffett a raportat un profit operațional record de peste 11 miliarde de dolari, pe fondul îmbunătățirii substanțiale a operațiunilor sale de asigurări și a veniturilor mai mari din investiții, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Totuși, valoarea participației Berkshire la Apple a înregistrat o scădere cu 22%, ajungând la 135,4 miliarde de dolari la 31 martie, față de 174,3 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2023. Această scădere a survenit în ciuda faptului că prețul acțiunilor producătorului de iPhone a scăzut cu doar 11% în trimestrul respectiv.

Pe baza modificărilor în prețul acțiunilor Apple, se pare că Berkshire Hathaway a vândut aproximativ 115 milioane de acțiuni, echivalent cu 13% din deținerile sale, în trimestrul încheiat, ceea ce a totalizat aproximativ 790 de milioane de dolari.

Această vânzare semnificativă reprezintă o schimbare pentru Buffett, care în mod obișnuit este reticent în ceea ce privește sectorul tehnologic. Cu toate acestea, el a ajuns să vadă Apple ca pe o companie de bunuri de larg consum, cu o putere semnificativă de stabilire a prețurilor și clienți loiali.

Investitorii sunt îngrijorați că Apple a consumat prea mult din portofoliul de investiţii al Berkshire

Unii investitori au exprimat îngrijorarea că participația semnificativă a Berkshire în Apple a consumat prea mult din portofoliul său de investiții. Cu toate acestea, vânzările lasă lui Buffett o rezervă de numerar de peste șase ori mai mare decât suma minimă de 30 de miliarde de dolari pe care s-a angajat să o păstreze.

La întâlnirea anuală a acționarilor Berkshire de sâmbătă, Buffett i-a asigurat pe acționari că „dacă nu se întâmplă ceva dramatic care schimbă cu adevărat alocarea capitalului, vom avea Apple ca cea mai mare investiție a noastră”.

El a adăugat că „nu mă deranjează” extinderea rezervei de numerar, având în vedere alternativele disponibile pe piețele de acțiuni și conflictele din întreaga lume, menționând că rezerva de numerar ar putea depăși 200 de miliarde de dolari până la sfârșitul lunii iunie.

Vânzarea acțiunilor Apple a condus la obținerea unor câștiguri după impozitare de 11,2 miliarde de dolari pentru Berkshire în primul trimestru, provenind din vânzarea de investiții.

Buffett a susţinut că nu-l deranjează să plătească taxe

Profitul operațional din primul trimestru al Berkshire a înregistrat o creștere de 39%, ajungând la 11,22 miliarde de dolari, sau aproximativ 7.807 dolari pe acțiune de clasă A, față de 8,07 miliarde de dolari înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent.

„Continuăm să vedem beneficiile randamentelor atractive ale investițiilor pe termen scurt și a soldurilor mari de numerar ale Berkshire,” a declarat analistul Edward Jones, James Shanahan, într-o notă de cercetare.

Profitul net a înregistrat o scădere de 64%, ajungând la 12,7 miliarde de dolari, sau 8.838 de dolari pe acțiune, față de 35,5 miliarde de dolari înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, când Berkshire a înregistrat câștiguri nerealizate mari din acțiunile sale.

Conform unei reguli de contabilitate, Berkshire este obligată să raporteze acele câștiguri împreună cu rezultatele financiare. Buffett îi îndeamnă pe investitori să ignore volatilitatea rezultată.

De asemenea, Berkshire a răscumpărat 2,6 miliarde de dolari din propriile sale acțiuni în primul trimestru și o sumă mică în primele trei săptămâni din aprilie.