Nu s-au stins bine acordurile euforice ale semnarii aranjamentului stand-by cu FMI, ca un nou eveniment de natura sa bucure Guvernul a avut loc recent la Londra. BERD a lansat o noua strategie pentru Romania. Semnale existau inca de la inceputul acestui an. In raportul publicat inaintea celei de-a zecea reuniuni anuale, institutia financiara estima ca economiile fostelor tari comuniste nu vor fi afectate de recesiunea economica mondiala in aceeasi masura ca statele dezvoltate. Prin urmare, intentia bancii de a reduce volumul imprumuturilor acordate unor tari estice ca Polonia si Ungaria, considerate dezvoltate, concomitent cu largirea operatiunilor cu vecinii mai putin avantajati, cum este Romania, nu implica riscuri majore. Pe acest fond, intarit de declaratia lui Juan Gamacho, coordonatorul de marketing al BERD, referitoare la extinderea imprumuturilor acordate Romaniei, dar si de OK-ul FMI, noile linii de finantare erau previzibile.
Strategia de finantare BERD urmeaza indeaproape angajamentele asumate de cabinetul Adrian Nastase: restructurarea marilor intreprinderi de stat din sectoarele petrolier, gaze naturale, metalurgie; dezvoltarea sectorului privat; dezvoltarea infrastructurii; consolidarea sectorului financiar si a intreprinderilor mici si mijlocii.
Banii BERD „sapa” mamutii
Conform estimarilor de ultima ora ale FMI, arieratele produse de mamutii industriali ajung la 45% din PIB. Ele vor continua sa submineze stabilitatea macroeconomica, atata timp cat Guvernul nu impune restrictii bugetare severe intreprinderilor neproductive. BERD este dispusa sa sprijine selectiv restructurarea in sectoare cheie, cum sunt metalurgia sau chimia, prin acordarea de asistenta financiara investitorilor strategici interesati de aceste ramuri. Un prim pas a fost deja facut prin creditarea companiei ISPAT, noul proprietar al Sidex, cu 100 milioane euro pentru asigurarea capitalului de lucru. Privatizarea SNP Petrom este un alt obiectiv pe care banca il sprijina, prin facilitarea restructurarii, concomitent cu atragerea de cofinantatori – banci comerciale internationale.
Sectorul privat este preferatul bancii
Avantajele reprezentate de costul si pregatirea fortei de munca sunt, in acest moment, devansate de subcapitalizarea sectorului privat autohton (accesul limitat la imprumuturi pe termen scurt – in anul 2000 doar 17% din totalul creditelor in moneda nationala reveneau sectorului privat), de ineficienta sectorului bancar, lipsa de transparenta si stabilitate a legislatiei fiscale si, nu in ultimul rand, de coruptie. Nivelul redus al investitiilor straine directe (300 USD/locuitor in perioada 1989-2000, fata de 1.154 USD/locuitor in Europa Centrala si de Est) si provocarile lansate de concurenta partenerilor din cadrul
CEFTA, lipsa capitalului de lucru pentru fermierii romani si penetrarea redusa a telefoniei fixe in teritoriu sunt provocari pentru a caror depasire BERD va asista Guvernul Romaniei. Banca va finanta, prin imprumuturi sau participatii, investitorii straini dispusi sa demareze afaceri „de la firul ierbii” sau sa modernizeze dupa privatizare capacitati de productie cumparate de la statul roman. In agricultura finantarile, directe sau in colaborare cu banci locale, vizeaza sectoare cheie: culturi de floarea-soarelui, cereale, viticultura. In sectorul resurselor naturale, in paralel cu restructurarea si privatizarea companiei petroliere SNP Petrom, BERD va sprijini dezvoltarea retelelor de transport si de depozitare. In domeniul telecomunicatiilor, finantarile se vor adresa operatorilor privati, existand chiar posibilitatea convertirii unei parti a imprumutului acordat RomTelecom in actiuni.
Infrastructura inghite finantari serioase
Zece miliarde de euro, la atat se ridica nota de plata pe care trebuie sa o platim pentru a ne alinia la standardele UE in materie de furnizare a apei catre populatie si protectia mediului. BERD este gata sa crediteze direct autoritatile locale, cum ar fi cea din Constanta, sau companiile de utilitati publice ce beneficiaza de garantia municipalitatii, spre exemplu, la Iasi. Banca este dispusa sa participe si la programe comune cu UE, cum este ISPA, pentru implementarea unor programe de imprumuturi cu costuri minime pentru comunitatile locale mici. In sectorul energetic, investitorii privati vor avea concursul bancii in domeniile distributiei gazelor naturale si electricitatii. Banca are in vedere proiectul-pilot de asistenta a patrunderii capitalului privat in cadrul unor companii cum este Hidroelectrica. In domeniul transporturilor, vor beneficia de asistenta Adimistratia Nationala a Drumurilor, transporturile, infrastructura feroviara si transporturile de marfuri pe calea ferata.
Pentru IMM-uri, UE ramane sponsor principal
In programele de finantare ale IMM-urilor se va regasi colaborarea cu banci romanesti si cu insitutii financiare internationale: Banca Europeana de Investitii, FMI, Banca Mondiala. Contributia UE ramane majora. Anual, in cadrul programului
ISPA, intra 650 milioane euro in Romania. BERD intentioneaza ca, in paralel cu asistenta financiara, sa se implice in simplificarea cadrului legislativ, in special la capitolul facilitati acordate micilor investitori.
In sectorul financiar, strategia BERD are in vedere participarea la privatizarea Bancii Comerciale Romane, precum si in restructurarea selectiva si privatizarea altor institutii bancare importante. BERD va continua sa fie prezenta in Romania prin fonduri de investitii ca Fondul Roman Post Privatizare si Danube Fund. In ceea ce priveste investitiile in asigurari de viata, leasing si fonduri de pensii, banca este inca in expectativa.    

Prezentare BERD
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost infiintata in anul 1991, avand ca obiectiv sprijinirea financiara a fostelor tari comuniste in procesul de tranzitie catre economia de piata. Romania este campioana proiectelor de finantare semnate cu BERD, atat in ceea ce priveste numarul proiectelor, cat si in ceea ce priveste suma totala imprumutata. Ca numar de proiecte, sunt semnate 61, fata de 8 – Albania, 8 – Bosnia si Hertegovina, 20 – Bulgaria, 21- Croatia, 8 – Macedonia. Ca volum al finantarilor, Romania a absorbit circa 1,8 miliarde euro, fata de 71 milioane euro Albania, 74 milioane euro – Bosnia si Hertegovina, 293 milioane euro – Bulgaria, 517 milioane euro – Croatia si 146 milioane euro – Macedonia. 25% din proiecte se adreseaza sectorului public, 75% fiind destinate sectorului privat.

Cateva proiecte BERD in Romania    (mil. euro)
Proiect    Finantare
Sector privat
Mobifon Romania GSM    119,1
RomTelecom    118,0
LNM-Sidex    100,0
Romcim-Lafarge    69,9
BRD – proiect    59,0
BRD – privatizare    20,5
Banca Ion Tiriac    7,0
Banca Ion Tiriac Stand-by    23,6
Banca Ion Tiriac (majorare capital)    2,8
Fondul Roman Post Privatizare    18,5
Hotel AthenA