Combinatul siderurgic Donalam din Călăraşi intenţionează să îşi acopere un posibil deficit de capital de lucru printr-un împrumut în valoare de cinci milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informează un comunicat de presă al instituţiei financiare internaţionale.

Donalam, cu sediul în Călăraşi, este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oţel laminat la cald din Europa. Compania a fost înfiinţată de grupul italian AFV Beltrame Group în 2006, iar un an mai târziu, în 2007, a achiziţionat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris. Cu peste 270 de angajaţi şi aproximativ 110.000 tone de bare de oţel vândute anual, Donalam a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 78 milioane de euro.

Combinatul siderurgic Donalam din Călăraşi va utiliza împrumutul pe doi ani acordat de BERD pentru a-şi finanţa necesităţile de capital de lucru şi a acoperi deficitul de lichiditate provocat de pandemia de Covid-19. BERD a furnizat anterior o finanţare de patru milioane de dolari pentru investiţii la combinatul siderurgic Donalam din Călăraşi.

În România, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit 8,8 miliarde de euro în economia ţării prin 449 de proiecte.

Investiții de modernizare a combinatului din Călărași

Amintim că, la jumătatea lunii septembrie, compania Donalam a anunțat că investeşte peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din cadrul combinatului siderurgic din Călăraşi.

„AFV Beltrame Group, acţionarul principal al companiei Donalam, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oţel şi oţeluri speciale, investeşte peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din cadrul combinatului siderurgic din Călăraşi. Noua tehnologie o va înlocui pe cea care datează din anii ’70-’80, şi va contribui atât la reducerea cu până la 40% a emisiilor de carbon asociate producţiei cât şi la creşterea competitivităţii barelor din oţel realizate în România. Investiţia va fi realizată din fonduri proprii şi este estimată a fi finalizată până în 2022”, menţionează compania într-un comunicat de presă transmis de companie.

AFV Beltrame Group a fost înfiinţat în 1896 şi este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oţel şi oţeluri speciale din Europa. Grupul deţine şase fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu un total de peste 2.000 de angajaţi şi activităţi comerciale în peste 40 de ţări. Cu peste 2 milioane tone vândute anual, Beltrame Group a avut vânzări de 1,24 miliarde euro, în 2018.