Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, îl va numi marţi pe Ben Bernanke pentru un al doilea mandat în funcţia de preşedinte al Federal Reserve, urmând să-l îndemne pe şeful băncii centrale să continue eforturile de combatere a crizei care macină cea mai mare economie a lumii, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Obama îşi va întrerupe vacanţa şi va anunţa numirea în jurul orei 13:00 GMT (9:00 ora locală), au declarat luni surse oficiale de la Casa Albă.

„Ben a abordat cu înţelepciune şi calm un sistem financiar aflat pe marginea prăpastiei; cu măsuri îndrăzneţe şi gândire inovatoare, care au ajutat eforturile de frânare a căderii libere a economiei”, urmează să spună Obama în cadrul discursului de numire a lui Bernanke, potrivit aceloraşi surse.

Învestirea şefului Fed pentru un nou mandat de patru ani trebuie avizată de Senat.

„Moştenirea” primului mandat al lui Bernanke cuprinde scăderea dobânzii cheie aproape de zero şi „inundarea” pieţelor financiare cu sute de miliarde de dolari, pentru combaterea crizei creditelor şi redresarea economiei din recesiune.

Prin acordarea „votului” propriu lui Bernanke, Obama transmite că are încredere în capacitatea acestuia de a consolida economia într-o perioadă când şomajul, prescrierile de ipoteci şi falimentele bancare sunt în plină creştere, notează Reuters.

SURSA: Mediafax