Belarus ar putea schimba Europa pentru Asia

„Pagubele cauzate de sancțiunile occidentale abia vor depăși 3% din PIB”, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute premierul belarus, Romano Golovcienko. Potrivit politicianului, companiile europene care își desfășoară activitatea în Belarus sunt cele care ar trebui să își facă griji, deoarece țara va recupera pierderile economice datorită relațiilor întreținute cu țările asiatice, conform informațiilor transmise de magyarnemzet.hu

Din cauza aterizării forțate a avionului de pasageri Rynair, la sfârșitul lunii mai, Uniunea Europeană a adoptat noi sancțiuni cu impact negativ asupra spațiului aerian european, și în luna iunie vor fi luate, probabil, alte sancțiuni economice mult mai dure în comparație cu cele instituite până atunci.

Ambasadorul Belarusului în Ungaria a declarat ziarului ungar „Magyar Nemzet” că prin aceste sancțiuni nu este pedepsit sistemul, ci populația țării.

„Vom fi nevoiți să ne îndepărtăm de mărfurile și tehnologiile occidentale”, a afirmat sâmbătă în cadrul unei emisiuni difuzate de televiziunea de stat din Belarus, premierul Romano Golovcenko.

„Știm ce anume trebuie să schimbăm, cunoaștem furnizorii și suntem gata să reconsiderăm atitudinea. Azi, diferența tehnologică este minimă. Suntem gata să trecem, printre altele, la tehnologiile asiatice care în ultimele decenii au făcut salturi din punctul de vedere al dezvoltării, a menționat Glovocenko, citat de Agenția de Presă Interfax.

Sâmbătă au intrat în vigoare sancțiunile europene adoptate împotriva Belarus

În opinia premierului belarus, numai China ar fi capabilă să înlocuiască 90% din tehnologiile europene și americane, dar Golovcenko crede că pot conta și pe Rusia care în acest domeniu „se dezvoltă activ”. În Belarus chiar și în prezent funcționează multe companii străine, printre altele din acele țări care „promovează politici neprietenoase”.

Aceste companii „ar putea pierde această piață”, a continuat premierul belarus. Sâmbătă au intrat în vigoare sancțiunile europene adoptate împotriva Belarus: companiile aeriene locale au fost expulzate din spațiul aerian al Uniunii Europene, iar astfel compania de stat Belavia a pierdut 20 de rute internaționale din cele 29.

Joia trecută Statele Unite a impus măsuri de restricție împotriva a nouă companii de stat belaruse, care ani de zile s-au aflat pe listele de sancțiuni ale SUA, sancțiuni care în 2015 au fost ridicate. Drept reacție, Minsk a diminuat numărul reprezentanței diplomatice americane. „Ne ținem de cuvânt”, a scris pe Twitter săptămâna trecută președintele Comisiei Europene, Charles Michel, referindu-se la intrarea în vigoare a sancțiunilor europene.

Potrivit șefului Ambasadei Belarus în Ungaria, Aleksandr Ponomariov, sancțiunile occidentale sunt, de asemenea, contraproductive, și pedepsesc, în primul rând, populația Belarusului.

„Sancțiunile au fost aplicate în grabă, procedura nu poate fi numită rațională: compania aeriană Belavia, care a fost acum interzisă în spațiul aerian european, a fost mult lăudată pe parcursul anilor de pasageri, dar chiar și din partea politicienilor și guvernelor europene datorită politicii sale flexibile și a atitudinii de care a dat dovadă în perioada restricțiilor aplicate din cauza noului coronavirus”, a declarat ambasadorul Belarusului în Ungaria.

„Acum această companie a devenit ostatica jocurilor politice, ceea ce va avea un impact, în primul rând, asupra Uniunii Europene – belarușii simpatizează cu această companie aeriană, care este considerată una din mărcile naționale importante. Potrivit ambasadorului belarus, în această situație se vor întrerupe relațiile interumane, și astfel nu va fi sancționat sistemul – ceea ce ar dori să obțină decizionalii – ci va fi sancționată, în ultima instanță, populația țării sau acei străini care întrețin cu țara relații de afaceri, umanitare, culturale sau de altă natură”, a completat acesta.

„Acum ar fi foarte important să nu dăm foc punților pentru a menține dialogul. Se poate întrerupe ceva, dar tăierea relațiilor este contraproductivă și va conduce la distanțarea în continuare a țării”, a declarat Aleksandr Ponomariov pentru ziarul „Magyar Nemzet.

Sancțiunile europene nu se opresc aici, deoarece în prezent este în curs elaborarea unor noi sancțiuni, de natură economică. Aplicarea acestora se așteaptă în luna iunie și, potrivit planurilor, vor fi îndreptate, probabil, împotriva companiilor de stat. Industria petrolieră joacă un rol major în economia belarus, iar Belarus este considerată unul din cei mai mari exportatori de îngrășăminte în lume, astfel că noile sancțiuni pot viza, în primul rând, aceste sectoare. În Belarus, ponderea sectorului de stat este deosebit de mare, contribuie cu 41-43% la PIB, iar anul trecut 43,4% din forța de muncă a lucrat în acest sector.

Sursă foto: Dreamstime