Un consorţiu condus de grupul american Bechtel este cel mai bine plasat din punct de vedere financiar pentru câştigarea unui contract estimat la 3,3 miliarde de dolari care vizează extinderea Canalului Panama.

Autoritatea Canalului Panama (ACP), care a organizat licitaţia publică, va deschide ofertele mâine şi ar putea anunţa câştigătorul în următoarele săptămâni. Contractul aflat în joc este cea mai amplă etapă a proiectului de extindere a Canalului, evaluat la 5,25 miliarde de dolari.

Ofertele au fost depuse cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale care l-au adus la putere pe miliardarul Ricardo Martinelli, magnat al industriei retailului, eveniment care a iniţiat un trend de victorii ale stângii în America Latină, notează Reuters. Martinelli a fost învestit în funcţie miercurea trecută.

Spaniolii şi italienii sunt şi ei în cursă

Ceilalţi doi ofertanţi în cadrul licitaţiei sunt un consorţiu condus de grupurile spaniole ACS, FCC şi Acciona şi un grup de companii mai mici condus de Sacyr (Spania) şi Impregilo (Italia).

Decizia privind câştigătorul licitaţiei era aşteptată înainte de învestirea noului preşedinte şi au existat speculaţii pe marginea costurilor proiectului, unele voci anticipând că ofertanţii nu se vor încadra în bugetul alocat de guvernul din Panama.

Extinderea Canalului, cel mai mare contract de construcţii derulat în prezent în America Latină, va fi finalizată până în anul 2014, marcând aniversarea a 100 de ani de la prima navigare pe această rută.

SURSA: Mediafax