Contractul cu compania Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania se încheie astăzi cu totul, în prezent fiind aproape reziliat, a declarat, recent, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, prezent la un eveniment organizat de Camera de Comerţ Româno-Britanică (CCRB).
‘Luni se încheie cu totul. Suma este stabilită’, a răspuns Dan Şova, întrebat de jurnalişti despre contractul cu Bechtel. În ceea ce priveşte stadiul contractului, Şova a precizat că este ‘aproape reziliat’ şi că ‘mai sunt de discutat mici amănunte, nu esenţiale’.

Dan Şova a explicat că pentru a putea fi construită Autostrada Transilvania ar trebui scoase la licitaţie şi construite toate tronsoanele în acelaşi timp.

De asemenea, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional a afirmat că urmează să discute cu cei de la Direcţia Concesiuni şi că, de asemenea, se va extinde contractul cu consultantul tehnic pentru că acesta cunoaşte foarte bine situaţia. Totodată, Şova a spus că va avea loc o discuţie şi cu băncile despre cum ar trebui procedat în cazul acestei lucrări.

‘O să implicăm autorităţile locale. Eu vreau să fac o întâlnire ori la Cluj ori la Oradea cu şefii judeţelor pe unde trece autostrada să vedem în ce măsură ne pot ajuta şi ei’, a subliniat Dan Şova.

Ministrul a menţionat că formula care se va aplica în acest caz va fi cel mai probabil concesiune şi că a discutat câteva companii de construcţii interesate să participe la realizarea acestui proiect.

Proiectul de construire a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov – Borş, a început în anul 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă.

Compania a finalizat până acum 52 km de autostradă (Turda-Câmpia Turzii) din totalul de 415 km, iar termenul de finalizare a autostrăzii fusese stabilit iniţial pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.

După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro deja plătite.
Sursa: Agerpres