Nevoia de a dispune de numerar pe termen scurt şi mediu reprezintă un motiv suplimentar pentru care ritmul de creştere a investiţiilor s-a consolidat în 2012.

Clienţii de Private Banking îşi indreaptă atenţia spre active cu randamente mai ridicate, pe masură ce obligaţiunile guvernamentale cu rating AAA oferă randamente real negative, iar dobânzile la depozite scad. Volumul anual al tranzacţiilor facute de clienţii Erste Private Banking se apropie de valoarea portofoliului total, ceea ce înseamnă că asistam la o modificare a comportamentului investiţional de la “Păstrează până la maturitate” la “Disponibil pentru vânzare”, afirmă Răzvan Furtună, şef al Erste Private Banking România.

În 2010, volumul de tranzacţionare a fost de 114,7 milioane euro, iar în 2011 de 387,8milioane euro.

În primele nouă luni ale anului 2012, volumul produselor de investiţii a depăşit ponderea depozitelor şi numerarului aflat în administrarea serviciului Erste Private Banking oferit local de BCR, pe fondul interesului crescut faţă de instrumente pe termen mediu şi lung cu randamente mai crescute şi risc evaluat acceptabil. Obligaţiunile reprezintă cea mai importantă parte a portofoliilor de investiţii fie prin tranzacţionare directă, fie prin intermediul fondurilor de investiţii.

În structură, clienţii de private banking ai BCR îşi ţin cea mai mare pondere a activelor în depozite şi numerar, respectiv 48,9%, pentru ca plasamentele în obligaţiuni să cumuleze o treime din total active.O pondere relativ importantă o au plasamentele în fonduri de investiţii, 8,45%, pentru ca investiţiile în produse structurate să cumuleze 5,1%, iar cele în acţiuni 4,3%.

Anul acesta Erste Private Banking a primit distincţia de Cel mai bun serviciu de private banking în Europa Centrală şi de Est (The Banker – noiembrie 2012); BCR a primit distincţia de Cel mai bun serviciu de private banking din România (Euromoney – februarie 2012).