”În raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se consemnează o scădere determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din înregistrarea, în bilanţul din primul semestru al lui 2016, a unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii, precum şi a unor reluări de provizioane de risc generate de recuperări din credite neperformante”, reiesi din comunicat.

Totodată, rata creditelor neperfomante a scăzut la 11%, comparativ cu 14% în iunie 2016 şi 23,1% în iunie 2015, datorită eforturilor susţinute de reducere a creditelor cu probleme. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a majorat, atingând un nivel foarte confortabil de 92,1% în luna iunie 2017. De asemenea, cheltuielile au scăzut cu 7,6% faţă de perioada similară a anului trecut.

În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 2,6 miliarde LEI, ca urmare a vânzărilor solide de credite negarantate şi garantate. Creditele garantate au fost susţinute în mod consistent de programul Prima Casă în baza noilor alocări de plafoane de garantare, potrivit comunicatului.

Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale (doar banca) în mai 2017 se afla la nivelul de 23,2%, peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României. De asemenea, Rata de adecvare a capitalului calculată în conformitate cu standardele de raportare IFRS a fost de 22,1% pe total Grup BCR.

Comunicatul mai arată că depozitele de la clienţi au scăzut cu 2,1% la 47,208 miliarde lei (peste 10,3 miliarde euro) la 30 iunie 2017.