"Actorii pieţelor fac apel la BCE să-şi asume acest rol preocupându-se numai de valoarea nominală a activelor lor şi de necesitatea de a evita pierderile", a declarat responsabilul BCE, într-un discurs rostit la Universitatea Oxford.

Cu privire la programul de cumpărare de obligaţiuni publice pe piaţa secundară, adoptat de către instituţie în luna mai a anului precedent, Gonzalez-Paramo a estimat că "persistă ideile false" pe această temă.

"Acest program este destinat să asigure transmiterea politicii noastre monetare către economia reală pe segmente de piaţă care nu funcţionează", a declarat Gonzalez-Paramo, subliniind că obligaţiunile suverane sunt "cruciale" pentru buna funcţionare a circuitului bancar şi prin urmare, a creditării.

Dacă BCE este gata să intervină prin "acţiuni decisive, (…) într-o perioadă de turbulenţe (…), ar fi fals să se deducă faptul că ea trebuie să fie o instituţie politică însărcinată să conducă economia din zona euro", a adăugat el, subliniind că "guvernele nu trebuie să se aştepte ca ea să finanţeze deficite publice".

Rolul BCE este de a menţine stabilitatea preţurilor, a mai spus el, referindu-se la mandatul instituţiei aşa cum este el definit prin tratatele care se referă la crearea sa.

Agerpres