"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, va susţine o conferinţă de presă în care va explica decizia luată de BCE în cadrul şedinţei lunare a instituţiei.

Analiştii anticipează că Draghi nu va anunţa măsuri importante în ceea ce priveşte relaxarea monetară, dar că ar putea oferi indicii despre o eventuală extindere a programului de achiziţii de active începând cu luna decembrie, atunci când BCE va publica noi estimări în legătură cu creşterea economică şi inflaţia din zona euro.

BCE a redus, la începutul lunii septembrie, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

Tot în urma şedinţei din septembrie, BCE a anunţat că va lansa, în luna octombrie, două noi programe pentru cumpărarea de eurobonduri emise de statele din zona euro şi de obligaţiuni garantate cu active din sectorul privat, în încercarea de a impulsiona creşterea economică şi a încuraja creditarea.