Distribuitorul de centrale termice Baxi România, parte a grupului BDR Thermea, previzionează pentru acest an o cifră de afaceri de 4,5 mil. euro, din care vânzările prin intermediul programului „Rabla la centrale“ să reprezinte circa 30% din totalul de 10.300 de unităţi estimate.

Compania a anunţat extinderea programului „Rabla la centrale“ către segmentul comercial – industrial, după ce în prima fază a proiectului, destinată strict persoanelor fizice, au fost vândute 600 de unităţi, reprezentând 15% din cifra de afaceri totală pe 2009. Programul a fost demarat în septembrie 2009 şi a generat 10% din totalul de unităţi vândute în cursul întregului an.

Pentru noul segment abordat, primele de casare oferite de BAXI variază între 3.000 şi 7.000 lei pentru module de centrale cu condensare cu puteri cuprinse între 170 kW şi 450 kW.
 
Cererea vine din Transilvania

Până acum, cel mai mare volum de vânzări a fost înregistrat de zona Transilvania, unde reţeaua de gaz a fost implementată mult mai devreme decât în restul ţării.

„Această zona a fost în avangarda modernizării confortului termic, prin centrale individuale, echipamentele având însă acum o vârstă medie de peste şase ani“, au anunţat reprezentanţii companiei.

Baxi România estimează ca va înlocui în anul 2010 un număr de 3.000 centrale termice prin acest program. Extinderea programului s-a facut, în principal, pe baza solicitărilor venite din partea partenerilor comerciali şi a reţelei de magazine Do It Yourself, în care Baxi este prezent.

Un milion de centrale vechi

„ Cu toate că industria termotehnică va continua scăderea volumului de centrale termice în special pe segmentul standard, vizăm compensarea trendului prin schimbarea mixului de produse vândute, o pondere semnificativă în această proiecţie reprezentând-o centralele cu eficienţă crescută, centralele cu condensare”, a declarat Sever Scarlat, directorul general al Baxi România.

După estimările companiei, numărul de centrale termice cu vârsta mai mare de 6 ani se ridică la circa 1 mil. unităţi. Conform statisticilor Baxi, circa 6%, reprezentând 60.000 unităţi, din acest gen de echipamente suferă intervenţii majore în perioada post-garanţie, ceea ce conduce, în cele din urmă, la necesitatea înlocuirii cu unele noi.