Iarna nu ne-a părăsit încă și, în ciuda zilelor cu soare de care am tot avut parte în luna lui Gerar, ne vom mai întâlni cu frigul în săptămânile care urmează. Rețeta perfectă pentru o seară petrecută acasă, departe de aglomerația și fumul din baruri, este o băutură care să rimeze cu vremea de afară și pe care să o închinați alături de cei dragi.

Cel mai popular și simplu “cocktail” de iarnă este vinul fiert. În toiul iernii, te simți acasă când vezi și simți mirosul băuturii aburinde din oala de pe aragaz, care te imbie s-o bei. Sunt convins că ați făcut și voi vin fiert măcar o dată în viață și n-o să vă ia mult până veți repeta povestea în zilele care vor urma sau poate chiar în seara aceasta. Iată care sunt recomandările mele după câteva ierni de experiență în domeniu. Vinul trebuie să fie roșu, dar soiul nu e atât de important. Recomandabil este să fie demisec și aromat, așa cum se întâmplă foarte frecvent cu vinurile din America de sud (Chile sau Argentina) sau cu cele din Spania și Portugalia. Dintr-o sticlă vor ieși cam șase pahare de vin. Lângă sticla de vin eu aș adăuga în oală un pahar de coniac sau de vin de Porto (în funcție de gust), 5 cuișoare, o portocală mică tăiată în bucăți mici cu tot cu coajă, o baghetă de scorțișoară și zahăr după gust. Un amănunt interesant: dacă aveți la îndemână două rodii merită să adăugați în vin sâmburii, usor zdrobiți în oala în care fierbeți vinul. Cu sau fără sâmburi de rodie aș lăsa băutura să fiarbă la foc mic cam 15 minute și apoi aș bea-o cât este încă fierbinte.

Alte băuturi fierbinți pe care le puteți încerca sunt cele pe bază de rom sau de whisky, așa zisele “hot toddy”, cum sunt ele numite în cultura anglo-saxonă. Un hot toddy foarte simplu poate fi făcut cu o lingură de suc de lamaie, o linguriță de miere, două măsuri de whisky, patru măsuri de apă fierbinte, un bețișor de scorțișoară și câteva cuișoare. Puneți laolaltă sucul de lămâie, apa fierbinte și whiskyul într-o cană pe foc și lăsați să fiarbă un minut. Adăugați condimentele după gust. Puteți înlocui în rețetă cele două măsuri de whisky (aproape 100 ml) cu rom gold sau dark. Efectul va fi la fel de plăcut.

Dacă găzduiți o mică petrecere puteți la fel de bine să faceți un punch cu rom. Pentru asta nu trebuie decât să amestecați într-un bol 3-4 pahare de rom închis la culoare, 2-3 pahare de Grand Marnier, un pahar de Amaretto, patru pahare de suc de mere, două pahare de suc de lime sau lămâie, o mână de rădăcini de ghimbir curățate și tăiate felii, două lămâi, două portocale, două mere tăiate felii și două-trei bețe de scorțișoară. După ce ați lăsat amestecul în frigider câteva ore, adăugați niște gheață și jumătate de litru de apă minerală în amestec înainte de a-l servi musafirilor.

5 lichioruri cu arome hibernale

Dacă nu mai aveți chef să pregătiți nimic și vreți totuși să beți ceva “direct din sticlă”, pe lângă un vin bun, v-aș recomanda să încercați și câteva lichioruri cu arome de sezon. Scorțișoară: lichiorul Gold Strike, care poate băut cu gheață sau în shoturi, după ce a fost ținut un pic la congelator. Fistic, alune și migdale: Pisa, un lichior italian din regiunea Toscana, care este suficient de aromat pentru a fi savurat și simplu, puțin răcit înainte. Ierburi și condimente: Drambuie (whisky cu o notă perceptibilă de ghimbir printre altele), Licor 43 (cu flori de portocal și vanilie) sau Dom Benedictine (miere și lavandă).

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.