”Îmi exprim îngrijorarea privind sectorul bancar. Vreau să cred că anunțul făcut de Banca Națională a Austriei privind reducerea fluxurilor de capital către estul Europei a fost ori o eroare, ori o neînțelegere a efectelor. N-am vrea să fim în situația să le aducem aminte prietenilor noștrilor europeni cât au condiționat aderarea României în UE de privartizarea sectorului bancar”, a declarat șeful statului.

”Domnilor ați obținut profituri uriașe, iar dacă vă pregătiți să lăsați economia românească fără finanțare în timp de criză, va fi un act lipsit de fair-play în relația cu România. S-au creat mecanisme de capitalizare a băncilor și mesajul meu e să apelați la aceste mecanisme, nu să sugrumați economia românească”, a adăugat șeful statului, prezent la conferința ”The Economist” în care se discută viitorul economic al României. 
Șeful statului a reacționat la declarațiile făcute de oficiali ai Băncii Centrale a Austriei, de zilele trecute, care a recomandat marilor bănci precum UniCredit Bank Austria, Erste şi Raiffeisen Bank International, ca pentru subsidiarele lor din Europa de Est creșterea creditării să fie condiţionată de dezvoltarea unei refinanţări locale sustenabile..

Președintele a făcut referiri în discursul său și la efortul făcut de România pentru a ajunge la o stabilitate macro-economică, și la ținta ”curajoasă” de deficit de 1,9% din PIB în 2012. 
De asemenea, președintele a precizat că România deși nu este dependentă din punct de vedere energetic are probleme în privința piețelor de energie. ”Povestea celebrilor ”băieți deștepți” este una căreia nu am reușit să-i pun capăt ca șef de stat”, a declarat acesta. Acesta a precizat că unul dintre obiectivele guvernului în domeniul energetic este restructurarea companiilor de stat.
Bugetarii nu ar trebui să doarmă liniștiți. Președintele a anunțat că vor continua concedierile personalului de la stat, pentru ca România să ajugă la 1,1 bugetari la finalul lui 2012, de la 1,4 milioane la începutul crizei. ”Numărul de salariați în România s-a redus cu 180.000, respectiv cu circa 5.000 de persoane pe lună”, a declarat șeful statului.
Președintele a vorbit și despre costurile cu programele de asistență sociale care se ridică la 19 miliarde de lei. ”Slavă Domnului, ieri a trecut prin Parlament şi legea care reduce numărul de programe naţionale la nouă de la 54, urmând să se facă o gestionare corectă a alocării resurselor pentru suport social al celor care într-adevăr au nevoie”, a precizat Băsescu.

”Niciunul dintre politicienii români nu au fost conștienți de nevoia de restructurare a statului până la venirea crizei. Cu această ocazie ne-am văzut costurile uriașe cu administrația, cu sistemele de protecție socială”, a declarat șeful statului, care a precizat că România a făcut politică folosind bani publici de vreo cinci ani, în timp ce Europa a descoperit acest mod de a face politică de mai multă vreme, acum plătind factura.